18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

AKP'nin atadığı rektörlerin görüşü

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazı üniversitelerin ODTÜ’deki olaylarla ilgili yaptığı ortak açıklamaya tepki göstererek, “ODTÜ’de yaşanan olayları sadece Başbakanın gözüyle görmeleri, onun söylemiyle de dillendirmelerini kabul etmiyoruz. Onlar üniversitelerin görüşleri değil, AK Parti’nin atadığı rektörlerin kendi görüşleridir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basın-yayın organlarının Ankara temsilcileriyle Hilton Otel’de düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun gazetecilerin sorularını cevaplandırmadan önce parti tarafından hazırlanan vido görüntüleri izlenildi.

ODTÜ’deki olayları değerlendiren Kılıçdaroğlu, dünyanın bütün çağdaş demokrasilerinde haksızlığa ilk tepkiyi veren gençlerin olduğunu ifade etti. Gençlerin çıkar mücadelesinin olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Onlar bütün düşüncelerini yaşadıkları ülkenin özgürlüğü ve bağımsızlığı üzerine kurgularlar. Şimdi size AB İnsan Hakları Mahkemesi’nin hemen hemen bütün kararlarında ifade ettiği, ifade özgürlüğü nedir o tanımı sunmak istiyorum. AB İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına göre ifade özgürlüğü, ‘Sadece olumlu karşılanan zararsız ya da kayıtsız kalınan değil, aynı zamanda yetkilileri ve toplumu incitici yada rahatsız edici düşünceleri de kapsar’ diyor. Dolayısıyla elbette ki şiddete karşıyız. Şiddet olmamalı. Ama gençlerin slogan atma, pankart açma özgürlüklerini şiddet olarak gören bir anlayışa da karşıyız. ODTÜ’de yaşanan olayları sadece Başbakanın gözüyle görmeleri, onun söylemiyle de dillendirmelerini kabul etmiyoruz. Onlar üniversitelerin görüşleri değil, AK Parti’nin atadığı rektörlerin kendi görüşleridir. Çünkü üniversite sadece yöneticilerden oluşmaz. Üniversite farklı bir şeydir. Öğrencisiz üniversite olmaz, laboratuvarsız üniversite olmaz, hocasız üniversite olmaz. Sayın Başbakanın üniversitenin ne olduğunu bilmesi gerekir.

Slogana karşı biber gazı, polis copu bunları devreye koyarsanız orantısız güç kullanıyorsunuz demektir. Bazı üniversite yöneticilerinin bunu görmeyip, sadece öğrencileri görmelerini doğru bulmuyorum. Üniversitelerin birer özgürlük alanı olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Eğer bir ülkenin başbakanı bir üniversiteye 2 bin 500 polisle giriyorsa orada olay olmayacaktır diye düşünmek mümkün değildir. İster Fransa, ister ABD, ister Uganda. Hangi ülkeyi alırsanız alın bir ülkenin başbakanı bir üniversiteye 3 bin 500 polisle gidecek ve orada olay olmayacak. Bir düşman ülkesine mi giriyorsunuz. Bir üniversiteye gidiyorsunuz. Üniversite karşıt görüşler olmaz mı, elbette olacak. Ama bunları bastırmak için şiddet kullanıyorsanız bu doğru değildir. Hastanede yoğun bağımda yatan kim? Bir öğrencimi, öğrenci. Bunun üzerinde durulması gerekiyor. Şiddetin arkasında durulmaması doğrudur, şiddeti hiç kimse benimsemiyor ve kabul etmiyor. Ama üniversitelerin ODTÜ’de yaşanan olayları sadece Başbakan'ın söylediğiyle ve gözüyle görmesiyle doğru bulmuyorum. Onlara zaten üniversite hocası demek de doğru değildir ."

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2012 Çarşamba 11:18:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Aziz Kimsin'in torunu. IP: 95.15.183.xxx Tarih : 26.12.2012 23:42:07

muhalefet olarak senin de, muhatabın olduğun ....ninde yüzünüze parfüm sıkayım, emi ! bizleri istismar ederek birbirinizi yemeyi bırakında, böylesine b..tan yaptığınız siyasetten vazgeçip yapıcı olmaya çalışın emi !