30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AKP'nin Gül savunması

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Gül için AK Parti kapatma davası kapsamında yargılanma kararı vermesi tartışmalara neden oldu.

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Ahmet İyimaya, Gül ile ilgili yapılan işlemin yanlışlığını Kenan Evren'i örnek göstererek savundu. 1987'deki kararında Yargıtay, cumhurbaşkanı olduğu için Evren hakkında tazminat davası açılmasına izin vermemişti.

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 12 Eylül dönemine damgasını vuran "Aydınlar Dilekçesi"ni hazırlayanlar için Manisa'nın Gördes ilçesinde yaptığı bu konuşmada "Vatan hainleri" demiş, dilekçeye öncülük eden yazar Aziz Nesin de kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Evren hakkında manevi tazminat davası açmıştı. Ancak Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi, "görevi sırasındaki işlemlerden ötürü sorumsuzluğu ve yargı bağışıklığı bulunan Cumhurbaşkanı hakkında dava açılamayacağını" belirterek başvuruyu reddetmişti. Temyizde de Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi mahkemenin kararını şu ifadelerle onaylamıştı:

AVRUPA'DAN DÖNDÜ
"Cumhurbaşkanı, esas itibariyle görevi ile ilgili eylemlerden dolayı sorumsuzdur. Anayasa ve kanunlarda yapılması istenen değişikliklere de yer verilen 'Türkiye'de demokratik düzene ilişkin gözlemler ve istekler' başlıklı dilekçe kendisine sunulan Cumhurbaşkanının, yurt gezisi sırasında 'Aydınlar Dilekçesi' ile ilgili olarak görüş açıklamasının görevi ile ilgili olduğu kuşkusuzdur." Aziz Nesin, konuyu Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na götürdü. Komisyon da Yargıtay'ın görüşünü benimseyip, davayı reddetti.

Karar emsal gösterilecek

ŞİMDİ AK Parti, Anayasa Mahkemesi'ne göndereceği savunmada, Gül'le ilgili Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun bu kararını emsal göstermeye hazırlanıyor. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, bu kararın cumhurbaşkanlarının görevlerini yaparken hakkında dava açılamayacağını ortaya koyduğunu savunarak, "Kararda, 'görevi dışındaki eylemlerden dolayı ise dava açılabilir' denmiyor. Bu nedenle görev süresi boyunca Gül hakkında dava açılamaz" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 06:50:14
Güncelleme :2 Nisan 2008 Çarşamba 12:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bager IP: 88.247.65.xxx Tarih : 2.04.2008 09:20:34

KONUYA ÇOK GÜZEL DENİLMİŞ SAYIN AHMET İYİMAYA DEDİĞİ GİBİ BİR CUMHUR BAŞKANINA DAVA AÇILAMAZ? BİR DİYER KONUDA ŞUDUR BİR ANAYASA TARAFINDA HALKIN SEÇTİĞİ KENDİ CUMHUR BAŞKANINI YARGILIYORSA GERÇEKTE YÜZ KIZARTICI BİR SÜÇTAN DAHA BETERDİR KENDİ CUMHUR BAŞKANINI VE BAŞBAKANINI KABUL ETMEYEN BİR YARGI O ÜLKE DEMEK BATIRILMAYA DOĞRU OL ALMIŞTIR  ANLAMINDADIR SONUMUZ HİÇ HAYRA ALMET DEĞİLDİR?