17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

AKP’nin Rum yönetimini tanıma formülü

Dışişleri Bakanlığı, Rum yönetimini Ermenistan formülüyle tanımak üzere plan yaptı. 1 Mayıs’tan önce hükümetin direktifiyle başlatılan hazırlığın uygulamaya konulması için Aralık zirvesi bekleniyor.

Bu arada Rum yönetimini tanımanın, "1974 Barış Harekatı’nın tüm gerekçelerini geçersiz hale getireceği" uyarısı yapılıyor. Avrupa Birliği’nin, Rum yönetiminin tanınması şartına karşı hükümet hazırlığını yaptı. AKP’nin Rum yönetimini tanıma formülü hazır.

Abdullah Gül tarafından Dışişleri Bakanlığı bürokratlarına verilen direktif üzerine Rum yönetimini tanıma formülü belirlendi. Rum yönetiminin AB üyesi yapıldığı 1 Mayıs 2004 öncesinde yapılan çalışmada, Ermenistan-Türkiye ilişkilerindeki model esas alındı.

Ankara, Rum yönetiminin büyükelçilik açmasına izin vermeyecek ancak "ilişki" kuracak. Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, yürüttükleri hazırlığı, "Rumlar AB üyesi olduğu için zaten bir şekilde ilişki kuracağız. Ancak ilişki kurmak, tanımak değil" diye savundu. Aynı yetkili, "Türkiye’nin Rumlar’ı tanıması söz konusu olursa bile büyükelçilik açamazlar. Türkiye Ermenistan’ı da tanıyor ama büyükelçilikleri yok" dedi.

Peki Türkiye Rum yönetimini Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanırsa ne olur? AB zirvesi öncesinde hükümete bu konuda bir değerlendirme sunuldu. Değerlendirmede en can alıcı nokta, Kıbrıs Barış Harekatı’yla ilgili. Dışişleri yetkilileri, Rum yönetiminin tanınması halinde, "1974 Barış Harekatı’nın tüm gerekçelerinin geçersiz hale getireceği" uyarısı yaptılar. Uyarının unsurlarından biri de "Kıbrıs’ın bir iç sorun olduğunun böylece Ankara tarafından kabul edilmiş sayılacağı".

Üst düzey bir yetkili, Rum yönetimini tanıma sonucunda Kıbrıs sorununun Kosova ya da Bosna gibi çözüleceğine dikkat çekiyor. Hatta "ABD ile başka bölgelerde karşı karşıya gelmiş bir Türkiye aleyhine, Birleşmiş Miletler Genel Kurulu’ndan yeni bir karar bile çıkarılabileceği" değerlendirmeler arasında yer alıyor.

ULUSAL KANAL
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 16:43:27
Güncelleme :2 Aralık 2004 Perşembe 16:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?