23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

AKP’ye beşli muhalefet

CHP’den istifa eden 5 milletvekilinin yarın Sosyaldemokrat Halkçı Parti’ye (SHP) katılmalarıyla, Türkiye Büyük Millet Meclis’inde temsil edilen siyasi parti sayısı da altıya çıkacak. ANAP ve SHP Hazine’den yardım alacak.

3 Kasım 2002 genel seçimlerinde DSP, ANAP ve DYP, MHP barajın altında kalırken, Meclis’se sadece AKP ve CHP girdi.

Aradan geçen zaman içinde Bağımsız Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar, DYP’ye katıldı. Böylece, TBMM’de temsil edilen siyasi parti sayısı üçe çıktı. Zamanla DYP, 5 milletvekilini daha bünyesine kattı.

CHP yönetimi ile görüşleri uyuşmayan İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk, partiden ayrılarak kendi partisi Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu. Meclis’teki parti sayısı dörde çıktı.

AKP Isparta Milletvekili Erkan Mumcu, hem partisinden hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı görevinden istifa etti. Mumcu’yu üç AKP’li milletvekili daha izledi. Mumcu ve arkadaşları ANAP’a katıldı. Bu gelişme ile Meclis’te temsil edilen parti sayısı beşe çıktı. Mardin Bağımsız Milletvekili Muharrem Doğan da bugün ANAP’a katıldı.

CHP’den istifa eden İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, İzmir Milletvekili Hakkı Akalın, Mersin Milletvekili Ersoy Bulut, Hatay Milletvekili Züheyir Amber ve Amasya Milletvekili Mustafa Sayar, yarın Sosyaldemokrat Halkçı Parti’ye geçeceklerini açıkladı.

Böylece, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde barajı aşarak iki partinin girebildiği Meclis’te altı siyasi parti temsil edilmiş olacak.

MECLİS’TE SON DURUM

Buna göre Meclis’teki sandalye dağılımı şöyle olacak:

AKP: 360

CHP: 163

Bağımsız: 9

DYP: 6

SHP: 5 (Yarın 5 milletvekili SHP’ye katılacak)

ANAP: 5

Halkın Yükselişi Partisi: 1

Toplam: 549



ANAP HAZİNE YARDIMI İÇİN BAŞVURDU

AKP ve CHP Meclis’te üç milletvekili ile temsil edilen partilere hazine yardımını kaldırmaya hazırlanırken, ANAP’ta söz konusu yardım için harekete geçti.

3 Kasım 2002 seçiminde TBMM dışında kalan ANAP, Isparta Milletvekili Erkan Mumcu ve üç arkadaşının geçtiğimiz günlerde partiye katılımı ile Hazine yardımı almaya hak kazandı.

ANAP 21 Mart’ta Genel Başkanvekili Halil İbrahim Özsoy ve Genel Sekreter A.Talip Parlak imzasıyla Maliye Bakanlığı’na başvurdu.

ANAP’lı yöneticiler, hesaplarına göre 1 trilyon ile 1 trilyon 250 milyar Türk Lirası bir yardım gelmesini bekliyor. ANAP’lılar, AKP ve CHP’nin söz konusu yardımı yasayla kaldırması halinde bile yardım başvurusunun bu düzenlemeden önce yapmış oldukları için kazanılmış bir hak doğduğunu savundu.

SHP 1.8 TRİLYON LİRA BEKLİYOR

CHP’den istifa eden 5 milletvekili yarın Sosyaldemokrat Halkçı Parti’ye katılacak.

SHP, bu katılımlar sayesinde Hazine’den 1.8 trilyon lira yardım almaya hak kazanacak.


..
Yayın Tarihi : 28 Mart 2005 Pazartesi 13:00:30
Güncelleme :28 Mart 2005 Pazartesi 20:37:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?