20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

AKP'yi panikleten minibüs

AKP’nin Kızılcahamam’da yapılan 12’nci İştişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın son günü, ilginç bir olay yaşandı. Türkiye’nin gündemine oturan “telekulak” tartışmaları sürerken Başbakanlık korumaları, şüphelendikleri bir araca baskın düzenleyip dinleme cihazı aradılar. Ancak aracın, bir GSM şirketine ait seyyar baz istasyonu olduğu öğrenildi.

Başbakanlık korumalarını alarma geçiren olay, dün öğle saatlerinde yaşandı. AKP’nin kamp yaptığı Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri yakınlarında görülen, Mercedes marka minibüs boş araziye park etti. Üzerinde antenler bulunan araçtan şüphelenen Başbakanlık korumaları, dinleme yapıldığı endişesine kapılarak, aracın yanına gittiler.

Araçta bulunan görevlilerle konuşan ve aracı inceleyen korumalar, Mercedes minibüsün dinleme aracı olmadığını ve bir GSM şirketine ait seyyar baz istasyonu olduğunu belirlediler. Aracın, AKP’nin oteldeki toplantısı nedeniyle, yardımcı baz istasyonu olarak bölgeye gönderildiği öğrenildi.


Devamı yarın Meclis’te

AKP’NİN telekulak iddiaları konusunda verdiği araştırma önergesinin yarın Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. CHP, daha önce vereceğini açıkladığı gensoruyu bugün yeniden değerlendirecek. Yarın parti liderleri grup toplantılarında konuşacak.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın Vali Serindağ’la odasında yaptığı görüşme Vakit gazetesinde yayımlanınca Baykal, AKP’nin emriyle polis tarafından ortam dinlemesi yapıldığını iddia etmiş, gensoru vereceklerini açıklamıştı. AKP yöneticileri ise iddiaları şiddetle reddetmiş, CHP aleyhine 50 bin YTL’lik dava açmışlardı. Son olarak Vakit gazetesi, Telekom belgelerini açıklamış, Önder Sav’ın kendisini arayan Vakit muhabirini ‘reddetmek’ yerine ‘Yes’e bastığını, konuşmayı böyle dinlediklerini yazmıştı.


Hepimiz dinleniyoruz

TÜRKİYE “dinleme skandalları” ile çalkalanırken, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bir kararla tüm Türkiye’deki telefon görüşme ve internet haberleşmelerinin Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na verildiği ortaya çıktı. Dün Vatan gazetesinde yer alan habere göre; Mahkeme bu kararı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in talep yazısı üzerine, 25 Nisan 2007’de verdi.

VEKİLLER İSTİSNA MI

Mahkeme kararında iznin sınırları çizilirken “kamu kurum ve kuruluşları adına kayıtlı telefonlar ile kamuda görevli amir ve memur konumunda bulunanların resmi ve şahsi kullanımında bulunan iletişim araçlarına ait bilgilerin” görev ve çalışma kapsamı dışında bırakılmasına karar verildi. Kararda dokunulmazlığı olan milletvekillerine yönelik özel bir vurgu yok. Vekillerin “memur” kavramına girmemesi nedeniyle telefonlarının detay kayıtlarının alınmış olabileceği belirtiliyor.

YENİLENİYOR MU

Akyürek’in 25 Nisan 2007 tarihli talep yazısında, “Hakim kararının süresi 25.4.2007 tarihi itibarıyla sona erecektir” denilmesi dikkat çekti. Kararın Akyürek’in talep yazısı ile aynı gün çıkması, bu kararın otomatiğe bağlandığı ve her 3 ayda bir yenilendiği konusundaki şüpheleri artırıyor.


Her dinleme için ayrı karar

EMNİYET Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, söz konusu yargı kararının kesinlikle dinleme faaliyetini kapsamadığı belirtildi. Açıklamada, her bir dinleme için ayrı ayrı yargı kararı alınmasının yasal bir zorunluluk olduğu belirtilerek, “Bu karar gereği bütün Türkiye’nin dinlenmesi gibi bir husus söz konusu olamaz” denildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Teşkilatımızın yetkili birimlerince terör ve organize suç örgütleriyle mücadele için önleyici amaçlı talepler ilgili mahkemelere yapılmakta, mahkemelerce uygun görülen taleplere ait kararlar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na gönderilerek yerine getirilmektedir. 5397 sayılı yasaya göre, yasadışı örgütlerle mücadelede suçların işlenmeden önce engellenmesi amacıyla ilgili kurumlara bu yetki ve sorumluluk verilmiştir. Yargı kararına başka anlamlar yükleyen yanıltıcı haberlerin düzeltilmesinin gerektiği, anılan mahkeme kararının kesinlikle dinleme faaliyetini kapsamadığı duyurulur.”

Akşam
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2008 Pazartesi 07:47:47
Güncelleme :2 Haziran 2008 Pazartesi 08:49:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?