18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Aksu'dan 'sistematik işkence' itirafı

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "artık Türkiye’de sistematik işkence yok" dedi.

Amasya’da, 33 ilin belediye başkanlarının katılımıyla düzenlenen İl Belediye Başkanları Semineri’ne katılan Bakan Aksu, milletin huzurlu ve güvenli bir ortam istediğini vurguladı.

Demokratikleşme, insan hakları ve özgürlüklerin genişletilmesi alanında da çok önemli adımlar attıklarını kaydeden Bakan Aksu, "bakın ülkemiz sık sık işkence iddialarıyla gündeme getirilirdi. Ama bugün herkes şunu kabul ediyor ki artık Türkiye’de sistematik işkence yok" diye konuştu.

"Bazı tek tük olaylar olabilir" diyen Aksu, "bir de kötü muameleyle işkenceyi birbirine karıştırıyorlar. O zaman rakam 25-30’a çıkıyor ama salt işkenceye bakarsanız, son yıllarda ya birdir ya da sıfırdır" dedi.

Türkiye’de polis açığı

Bakan Aksu, başta İstanbul olmak üzere bir çok ilde emniyette personel yetersizliği bulunduğunu da belirterek, AB standartlarıyla karşılaştırıldığında, Türkiye’de 35 bin polis eksiği olduğunu bildirdi.

İstanbul’da en az 10 bin polise ihtiyaç olduğunu ifade eden Aksu, ’’şu an 25 bin 200 emniyet mensubu görev yapıyor. İstanbul’un nüfusu artıyor ama polis sayımızda da düşüşler olmuş. Bu açıkları gidermek için acil çözümler gerekli" dedi.

AB standartlarıyla karşılaştırıldığında, ülkemizde 35 bin polis eksiği olduğunu söyleyen Bakan Aksu, çıkarılan yeni yasayla 10 bin yeni polis memurunun alınmasının planlandığını, bunun 2 binini bu yıl aldıklarını söyledi.

Polis alımında süreç nasıl işleyecek?

Bakan Aksu, polis sayısındaki yetersizliğe dikkat çekerek, 10 bin polis memurunun alınmasının planlandığını söylemişti. Buna göre:

Polis Meslek Eğitim Merkezleri’nde eğitim-öğretim, parasız yatılı ve üniformalı olacak.

Öğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri ile diğer istihkakları devlet tarafından karşılanacak.

Ayrıca, öğrencilere Polis Meslek Yüksekokulu öğrencilerine ödenen miktar kadar harçlık ödenecek.

Polis Meslek Eğitim Merkezleri’ndeki eğitim-öğretim süresi içinde, giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar, eğitim ve öğretimi başarı ile tamamlayamayanlar, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin ilişiği kesilecek.

Sağlık ve ölüm sebepleri dışındaki nedenlerle ilişiği kesilenlerden, ödenen harçlık ve yapılan masraflar kanuni faizi ile tahsil edilecek.
AA / KENTHABER
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2005 Pazar 02:41:42
Güncelleme :19 Haziran 2005 Pazar 15:55:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?