21
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

Albaya gözaltı bakana tepki

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta kutlanıyor. İstanbul'daki 19 Mayıs kutlamalarının ilk adresi Taksim Cumhuriyet Anıtı oldu. Törende, anıta çelenk konulması sırasında gerginlik çıktı. Isparta’da da, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk krizi yaşandı.

Yeni yönetmeliğe göre yapılan kutlamada sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey yer aldı. Geçen yıl Taksim'de yapılan törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu başta olmak üzere 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da katılmıştı.

SAYGI DURUŞU İSTİYORUZ', 'ATATÜRK'E SAYGI İSTİYORUZ'

Tören Güzey'in Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koymasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu. Bu sırada bazı DSP'liler ' Atatürk'e saygı istiyoruz ' , 'Saygı duruşu istiyoruz' diyerek bağırmaya başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından DSP'liler bu kez ellerindeki Türk bayrakları ve karanfillerle görevlilerin üzerine yürüdü. Bir DSP'li kadın ' Atamıza saygı gösterin ' diye bağırarak elindeki karanfilleri kürsüye vurdu. Bu sırada yaşanan gerginliğe törende bulunan sivil polisler müdahale etti.

SAYGI DURUŞUNDA BULUNDULAR

Yaşanan gerginlik sırasında bazı DSP'liler ellerindeki Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve karanfillerle bir süre Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde bekledi. Ardından bazı DSP'liler diğer vatandaşları da saygı duruşunda bulunmaya davet etti. Bunun üzerine törene katılan gaziler, DSP'liler ve bazı vatandaşlar Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşundan sonra DSP'li grup ellerindeki Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni ve ellerindeki karanfilleri Cumhuriyet Anıtı önüne koydu. Bu sırada bazı DSP'liler 'Bizden korksunlar ' diye bağırdı. Düzenlenen törenin ardından grup dağıldı.

VALİ: MEVZUATA UYGUN

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'de düzenlenen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları sırasında saygı duruşunda bulunulmaması üzerine çıkan gerginlikle ilgili soruları yanıtladı. Mutlu, "Herşey mevzuata ve kurallara uygun " dedi.

19 MAYIS TÖRENİNE KATILAN KIDEMLİ ALBAYA GÖZALTI

Kafes Soruşturması kapsamında tutuklanıp, bir süre cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilen Güney Deniz Saha Komutanlığı Muayene Komisyon Başkanı Kıdemli Albay Levent Gülmen, sivil olarak katıldığı İzmir’in Foça İlçesi’ndeki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında gözaltına alınıp adliyeye sevk edildi. Albay Gülmen’in hakkında 2009 yılında çıkarılan yakalama ve tutuklama kararına ilişkin kayıtlarda tahliye edildiği yönünde bir düzeltme olmadığı için savcılıkta ifadesine başvurulduğu öğrenildi.

Foça Cumhuriyet Meydanı’ndaki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında sivil polis ekipleri, Güney Deniz Saha Komutanlığı Muayene Komisyon Başkanı Kıdemli Albay Levent Gülmen’i, hakkında 'yakalama ve tutuklama emri' olduğu gerekçesiyle gözaltına almak istedi.

Törene sivil kıyafetle katılan Deniz Kıdemli Allbay Gülmen’in muvazzaf olduğunu belirtmesi üzerine Foça Merkez Komutanlığı’na bilgi verilip, asker istendi. Askerler tarafından Foça Adliyesi’ne götürülen Kıdemli Albay Gülmen hakkında 2009 yılında çıkarılan yakalama ve tutuklama kararına ilişkin kayıtlarda tahliye edildiği yönünde bir düzeltme olmadığı için savcılık tarafından ifadesine başvuruldu. Albay Gülmen, ifadesi sonrası İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’ndan gerekli evrakların gelmesini takiben serbest bırakıldı.

Kafes Eylem Planı’yla ilgili soruşturmada İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanan Kıdemli Albay Gülmen’in 2010 yılında tutuklama kararına itiraz edilmişti. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nun tutukluluk halinin kaldırılmasına karar vermesi üzerine Kıdemli Albay Gülmen, 5 Temmuz 2010’da tahliye edilmişti.

BAKANA ANTALYA'DA TEPKİ

Antalya’daki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’na girişi sırasında kalabalık bir grup tepki gösterdi.

Aralarında CHP’li ve İP’lilerin de bulunduğu grup, Günay meydana geldiği sırada sloganı attı. Meydandaki kutlamalar sağanak yağmur nedeniyle yarıda kesildi ve Atatürk Spor Salonu’na alınarak burada devam etti.

ANKARA

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Başkentte gençlik yürüyüşü ve şöleni düzenlendi. Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlükleri ile milli eğitim il müdürlüklerinin yanı sıra Ankara Kulübü Seğmenleri ve Ankara Üniversitesi'nin organizasyonuyla 19 Mayıs Stadyumu'nda bir araya gelen gençler, buradan Ulus'taki Atatürk Anıtı'na yürüdü.

“Gençlik Yürüyüşü” sırasında Türk bayrakları taşıyan öğrenciler, 10. Yıl Marşı'nı söyledi, “En büyük Türkiye” ve “Atam izindeyiz” sloganları attı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı izcilerin tüm illeri temsilen 81 Türk bayrağı taşıdığı yürüyüşte, bisikletli gruplar da yer aldı.

Yürüyüşe katılanların alana girdiği sırada, Atatürk Anıtı'na çelenk koymak isteyen bir grup İşçi Partili ile buna izin vermeyen polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

ISPARTA

Isparta’da, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk krizi yaşandı. Yeni yönetmelik nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koymalarına izin verilmeyen CHP İl Başkanlığı ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şubesi, slogan atarak önce yolu trafiğe kapattı, sonra Isparta Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Törene katılan bir grup CHP’li ve ADD’li, Atatürk Anıtı’na çelenk koymak istedi. Yeni yönetmelik gerekçe göstererek çelenk koymalarına izin verilmedi. CHP ve ADD’liler, bu duruma tepki gösterdi. Valilik binasının karşısında toplanan grup, ’Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganı atmaya başladı. Sonrasında da protestocu grup CHP ve ADD çelenkleriyle birlikte Hükümet Caddesi’nden yürüyerek Isparta Belediyesi’ne kadar yürüdü. Zaman zaman trafiğin durmasına neden olan grup, ’Türkiye laiktir laik kalacak’, ’Ne AB, Ne ABD Tam Bağımsız Türkiye’, ’Vali İstifa’, ’Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek’, ’Yılgınlık Yok Direnişe Devam’, ’Kahrolsun Faşizm’, ’Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek’ sloganları attı. Grup, daha daha sona Isparta Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

...
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2012 Cumartesi 10:54:32
Güncelleme :19 Mayıs 2012 Cumartesi 17:28:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kemal abi IP: 78.164.37.xxx Tarih : 19.05.2012 17:15:36

bunların hesabı inşallah sorulur ve bende şahit olurum.