20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Albright, yabancı ilaç firmalarına imtiyaz istedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı ilaç sektörüne kolaylık ve "veri imtiyazı" isteyen ABD eski Dışişleri Bakanı Madaleine Albright’a, "Bu tek başına Sağlık Bakanlığı’nın konusu değildir. Bunun Hazine, Maliye ve Sanayi Bakanlığı’yla da ilişkisi var" dedi.

Bakan Akdağ, ABD eski Dışişleri Bakanı Madaleine Albright’ı makamında kabul etti. Akdağ, Albright’ı merdivenlerde karşıladı. Kabulde konuşan Albright, kritik süreçte Türkiye’de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Ülkelerin sağlığı ülkenin ekonomisiyle değil bireylerin sağlığıyla ölçülür. Sağlıklı insanlar sağlıklı ekonomiye katkıda bulunurlar. Dolayısıyla Sağlık Bakanı olarak siz sağlık ve politik gündeme oturuyorsunuz" diye konuştu.

Albright, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı ilaç sektörüne kolaylık ve veri imtiyazı sağlanmasını istedi. Albright, yabancı ilaç sektörüne "fikri mülkiyet" verilmesi konusunda gerekli düzenlemelerin yapılmasının, Türkiye’de her türlü ilacın bulunmasını kolaylaştıracağını savundu. Daha sonra konuşan Bakan Akdağ, ilaç fiyatlarının belirlenmesi konusunda bakanlık olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini vurgulayarak, yabancı ilaç sektörüne imtiyaz isteyen Albright’a, "Bu sadece Sağlık Bakanlığı’nın onay vermesiyle olmuyor" dedi. Sermayede yerli ve yabancı ayırımı yapmadıklarını anlatan Bakan Akdağ, şunları söyledi:

"İlaç firmaları arasında kavramlar konusunda bazı tartışmalar yaşandı. Bakanlık olarak biz diğer sahibi bakanlıklarla meselenin finansal boyutuna ilişkin olumlu gelişmeler sağlamak için gayret gösterdik. Bu salon ilaç sektörüyle uzun toplantılara tanıklık etmiştir. Yakın zamanda ilaç fiyatlarının belirlenmesi konusunda şeffaflığı esas alan ve referans alınacak ülkelerle ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. İlaçta patent gibi kavramsal anlamda tartışmalar yaşanıyor ve bunu sektörle çözebiliriz. Konu tek başına Sağlık Bakanlığı’nın konusu değildir. İlaç denince ilk önce akla Sağlık Bakanlığı geliyor, oysa konunun Hazine, Maliye, Sanayi Bakanlığı ve diğer geri ödeme kurumlarıyla da ilişkisi var. Sermayenin yerli ve yabancısı olmaz."
Bakan Akdağ ile Albright görüşmesinin sonraki kısmı basına kapalı devam etti.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2004 Cuma 19:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?