20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Aldatan eş, hem maddi hem manevi tazminat ödeyecek

Yargıtay, aldatan eşi ‘sadakatsizlik tazminatı’ ödemeye mahkûm etti. Cebinde başka bir kadınla çekilmiş son derece samimi fotoğrafla yakalanan bir koca, boşanma davası sonrasında, nafaka ve maddi tazminatın yanısıra manevi tazminat ödemeye de mahkûm oldu.

ADANA’da oturan M.A. adlı kadın, eşinin giysilerini yıkarken gömleğinin cebinde başka bir kadınla çekilmiş samimi fotoğraflar gördü ve boşanma davası açtı. Yerel mahkeme, Medeni Kanun’un 162. maddesine göre eşlerden birinin kusurlu olan tarafa karşı boşanma davası açabileceğine dikkat çekti. Boşanmaya karar veren yerel mahkeme, aldatılan kadına maddi tazminat verip nafaka da bağladı. Ancak yerel mahkeme, M.A’nın ‘kadınlık gururunun kırıldığı’ gerekçesiyle istediği manevi tazminatı reddetti. Dava her iki tarafça Yargıtay’da temyiz edildi.

Boşanma kararını onayan Yargıtay, kadına manevi tazminat verilmemesi kararını da bozdu. Bozma kararında evlilik birliğinde eşlerin birbirine karşı sadakat görevi bulunduğuna dikkat çekilerek ‘Medeni Kanun’un 174/2. maddesine göre boşanmaya sebep olayda, kişilik haklarında saldırıya uğrayan taraf, diğer taraftan manevi tazminat isteyebilir’ denildi. Karar benzer davalara emsal oluşturabilecek.
hürriyet gazetesi
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2004 Cuma 17:34:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?