19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Alemdaroğlu: Laiklik karşıtları YÖK’ü kullandılar

Prof. Dr. Alemdaroğlu, bu sabah rektörlük yerine İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı’na geldi. Fakülte öğretim üyeleriyle bir süre görüşen Prof. Dr. Alemdaroğlu, daha sonra görevden alınmasına ilişkin, açıklamalarda bulundu.
Görevden alınmasında laiklik karşıtı çevrelerin etkili olduğunu savunan Prof. Dr. Alemdaroğlu, “Bu işlem benim laiklik konusundaki tavrıma yapılmıştır. Laiklik karşıtları YÖK’ü kullanarak beni görevden aldırdılar” dedi.

“YÖK’ün kararı ve 2547 Sayılı Yasa’nın ek 1 maddesinde konunun açık şekilde yazıldığını” anlatan Prof. Dr. Alemdaroğlu, şöyle konuştu: “Dikkat edilirse, YÖK’ün Sayın Başkanı 1-2 hafta öncesi ‘biz herhangi bir karar almadık, YÖK Genel Kurulu herhangi bir karar vermedi, sadece durum tespiti yapıp, yani yargı kararlarına tam uymuyor, eksik uyguluyor, geciktirerek uyguluyor gibi tespiti, Cumhurbaşkanı’na arz ettik’ demişlerdi. Halbuki Sayın Cumhurbaşkanı’nın Resmi Gazete’de çıkan yazıya göre, ‘Alemdaroğlu, Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 03.09.2004 günlü, 2004.9.63 sayılı kararı nedeniyle, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasası’nın ek 1. maddesi uyarınca Rektörlük görevinden alınmıştır’ deniyor.”

Prof. Dr. Alemdaroğlu, “Ek 1 Maddesi”ne değinerek, “bu maddenin 1982 yılında çıktığını ve bu tarihte rektörlerin 3 adayından 1’inin Cumhurbaşkanı tarafından atanması biçiminde göreve gelmesini düzenlediğini” söyledi. 

Cumhurbaşkanı Sezer, dün İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nu görevden almıştı. YÖK Genel Kurulu, Prof. Alemdaroğlu hakkındaki iddiaları Cumhurbaşkanı Sezer’e yansıtmıştı. YÖK Genel Kurulu Kemal Alemdaroğlu’nun görevden alınması yönünde karar almış ve buna ilişkin yazıyı Cumhurbaşkanı Sezer’in onayına sunmuştu. 

Cumhurbaşkanı Sezer yaklaşık iki hafta süren incelemenin ardından YÖK Genel Kurulu’nda alınan kararı onayladı. Kemal Alemdaroğlu’nun görevden alınmasına ilişkin yazının hem YÖK’e hem de İstanbul Üniversitesi’ne gönderildiği belirtildi.

Öte yandan, İstanbul Üniversitesi, Senatosu ve Yönetim Kurulu üyelerinin oybirliği ile istifa ettiği bildirildi. 
 

İÜ Halkla İlişkiler ve Tanıtım Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: “İstanbul Üniversitesi Senato ve Yönetim Kurulu Üyelerinin, 23.09.2004 tarihli toplantısında, oybirliği ile aşağıdaki karara varılmıştır. 

Son günlerde İstanbul Üniversitesi Rektörü’ne yönelik görüntüsü içinde gerçekleşen İstanbul Üniversitesi tüzel kişiliğine yönelik karar Senato ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından kabule şayan görülmediğinden, toplantıya katılan tüm Senato ve Yönetim Kurulu Üyeleri oybirliği ile istifa etmiştir.”

ntv-msnbc
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2004 Perşembe 17:04:36
Güncelleme :23 Eylül 2004 Perşembe 17:14:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?