29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

''Alevi açılımı dendi, türban çıktı''

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Turan Eser, hükümetin, Aleviler ve gayri Müslimlerin sorunları konusunda hiçbir somut öneri ve proje sunmadığını söyledi. Hükümetin, Alevi açılımının samimi olmadığının “türban açılımıyla" ortaya çıktığını ifade eden Eser, “Bu durum AKP’nin samimiyeti konusundaki eleştirilerimizin ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

ABF Başkanı Eser, yaptığı yazılı açıklamada, AKP Hükümetini, Türkiye’nin farklı kimlikleri ve renklerine karşı “siyasi sicili kabarık" olan MHP ile birlikte “ayrımcılığın en soğuk yüzünü" göstermeye devam etmekle suçladı.

Hükümetin, Aleviler ve gayri Müslimlerin sorunları konusunda hiçbir somut öneri ve proje ortaya koymadığını ifade eden Eser, “AKP hükümeti, son günlerde gündeme getirdiği Alevi açılımından, ancak türbana açılım çıkardı. Bu durum AKP’nin samimiyeti konusundaki eleştirilerimizin ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

Türban tartışmalarının arkasında, “genç kızlar ve kadınlar üzerinde erkek egemenliğini kurma" anlayışının yattığını ifade eden Turan Eser, “AKP tüm inançların karşı karşıya olduğunu din, vicdan ve inanç özgürlüğü ihlallerini salt türbana indirgeyerek Türk-İslam sentezinin tarihsel ideolojik ittifakının devamını göstermiştir" dedi.

Alevi Araştırma Merkezi: Türban düzenlemesi laikliği hedef alıyor 

Alevi Araştırma Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, üniversitelerde türban serbestliğine ilişkin yapılan düzenlemelerin, “laikliğiö hedef aldığını öne sürdü. 

Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, “Siyasal iktidar çevrelerinin siyasal çıkar amaçlı olarak sözde türban özgürlüğü adı altında dinsel inançlar, dini hükümler doğrultusunda anayasal, yasal düzenlemeler yapma yönündeki girişimlerini Alevi toplumu büyük bir kaygıyla izlemektedirö dedi. 

Laikliğin, Alevilerin kırmızı çizgilerinin başında geldiğini vurgulayan Yıldırım, şunları belirtti: 

“Laiklik ilkesi demokrasinin ve cumhuriyetin temelini oluşturur. Tüm din ve inançlar, bütün farklılıkları ile varlık kaygısı duymadan, kendini öteki hissetmeden ancak laiklik ilkesinin devletin ve toplumun tüm katmanlarında geçerli olduğu bir ortamda güvende duyarlar. 

Laik devlet tüm din ve inançlar karşısında eşit mesafede durmalı, her hangi bir din ve inanca göre kamusal hayatı düzenleme yoluna gitmemelidir. Bir dinin hükümleri uyarınca anayasal, yasal düzenleme yapılamaz.ö Anayasanın ve yasaların bir dinin emrine verilmesinin sözkonusu olamayacağını ifade eden Yıldırım, dinsel doğmaların tüm insanlar için eşitlik öngören Anayasaların özgürlük alanı içerisinde tanımlanamayacağını belirtti. Yıldırım, “Kamusal alanın zorunlu bir parçasını oluşturan eğitim öğretim alanının dinsel kurallara göre düzenlenmesi Cumhuriyet kazanımlarının ortadan kaldırılmasına yöneliktir" dedi. Türban serbestliği çalışmalarının hedefinde laiklik bulunduğunu öne süren Yıldırım, açıklamasında şunları belirtti: 

“Aleviler laiklik, demokrasi ve cumhuriyet ilkelerini kırmızı çizgileri olarak görmekte varlıklarının temeli, teminatı saymaktadır. Alevi toplumu laiklik, cumhuriyet ve demokrasi ilkeleri doğrultusunda tüm toplum kesimleri ile birlikte ülkemizi karanlığa sürüklemek isteyen zihniyetine karşı durmaktadır ve durmaya devam edecektir.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2008 Cuma 17:38:47
Güncelleme :1 Şubat 2008 Cuma 17:42:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sabriozyurt IP: 91.138.8.xxx Tarih : 2.02.2008 14:53:11

derisinde yara acilmis yilana saldiran karincalar gibi islam karsitlari birbir yuzlerini gosteriyorlar.kuranin emrettigini inkar etmek ancak inanmayanlarin isidir.ulkede bayagi gayri muslum olmus oldu boylece.hayirlisi diyelim