20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Alevi iftarı krize dönüştü

12 Alevi Dede, yarın akşam Başbakan Erdoğan’ın da bulunacağı iftar yemeğine katılanları “düşkün” ilan etti. Alevi inancına göre, düşkün ilan edilenler cemaatten dışlanıyor. AK Parti’li Çamuroğlu ise “Davet edilmeyenler şaklabanlığı bıraksınlar” dedi.

AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun girişimi ile düzenlenen ve yarın akşam Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Alevi iftar daveti krize dönüştü. Pir Sultan Abdal Derneği ve Alevilik Araştırma Merkezi’nin çağrısıyla biraraya gelen 12 Alevi Dede, Alevilere “iftara katılmayın” çağrısı yaptı.

Dedeler, katılanlara “düşkünlük yaptırımı” uygulanacağını söyledi. Alevi inancına göre, düşkün ilan edilenlerle her türlü ilişki kesiliyor, sadece cenaze namazları kılınıyor.

Pir Sultan Abdal Derneği adına konuşan avukat Kazım Genç de, “AKP bu açılımı ile, sinsi bir asimilasyon planını ortaya koyuyor” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise iftar yemeğinin tüm harcamalarını karşılayacağı açıklanan Abdal Musa Vakfı’nın 40 bin YTL’yi nerden bulduğunu sordu.

Kılıçdaroğlu, yemeği organize eden Reha Çamuroğlu’nun da, kitap yazma karşılığında Kültür Bakanlığı’ndan para aldığını, ancak ortada bir kitabı da bulunmadığını öne sürdü.

ÇAMUROĞLU: ŞAKLABANLIĞI BIRAKSINLAR
Organizasyonla ilgili tartışmalar, Başbakan’a alevilikle ilgili konularda danışmanlık yapan AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nu kızdırdı. Çamuroğlu “Şiddetli muhalefet dalgasıyla karşı karşıyayız. Neye muhalefet ettiklerini biliyorlar mı? Garip memleket, dövüş var deyince binlerce insan geliyor. Barış var deyince aynı durum yok.” dedi.

Çamuroğlu, iftara katılmayan dernekleri de yapıcı olmaya çağırdı: “İlk açıkladığımız günden itibaren hakarete uğradık. Davet edilmedik diye üzülüyorlar bu tür şaklabanlıkları bıraksınlar. Kapalı toplumları açmazsanız bireyleri hapsederseniz. Kapalı toplumları açarsanız. Bireyleri çözeriz.”

İftarın çok sade olacağını belirten Çamuroğlu, Alevi gelenekleri uyarınca masada et ürünü olmayacağını söyledi: “Beş yıldızlı otel diye gerçekler çarptırılmasın, suyun bıçağın bulunmadığı sofrada iftar olacak. Muharrem ayında oruç gereği bıçağa el sürmeyiz, traş da olmadım.”

Çamuroğlu, Alevilerin sorunlarını çözmek için çaba harcayacaklarını bu konunun kimsenin tekelinde olmadığını ifade etti.

BAŞBAKAN: KATILMAYAN BENİ İLGİLENDİRMEZ
Başbakan Tayyip Erdoğan da gazetecilerin soruları üzerine, tepkiler için şunları söyledi: “Şahsımı davet ettiler. Biz de bu davete icabet ediyoruz. İcabet edişimizi spekülasyon aracı yapan şahıs, kurum ve siyasi partiler çıktı. Benim böyle bir davete gidip gitmemem kararını herhalde onlar verecek değil. Davet edildiği halde gitmeyen olur. Beni ilgilendirmiyor. Ben davet eden değilim.”

Erdoğan, partisinin Alevi açılımına ilişkin sorular üzerine de “Biz bütün vatandaşlara eşit mesafedeyiz. Yapılması gerekeni yaparız. Hiçbir inanca, etnik unsura farklı muameleden yana değiliz. Biz bir mezhebin, etnik unsurun temsilcisi değiliz” dedi.

NTV
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2008 Cuma 00:20:40
Güncelleme :11 Ocak 2008 Cuma 11:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?