18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Aleviler, Diyanet'e bağlanmak istemiyor

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Attila Erden, Diyanet İşleri tarafından kurulan ’Alevi Çalışma Grubu’ ile ilgili bir bilgileri olmadığını ve kendileriyle temasa geçilmediğini belirterek, "Diyanetin neden, nasıl böyle bir grup kurduklarından haberimiz olmadığı gibi kendileriyle temas etme olanağımız da bu şartlarda mümkün değildir" dedi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Attila Erden, Diyanet’te Alevi Çalışma Grubu’nun kurulduğuna dair bir bilgileri olmadığını söyledi. Diyanetin kurulan bu grupla ilgili federasyonla temasa geçip geçmediği yolundaki soru üzerine Erden, "Diyanetin bizimle hiçbir teması olmamıştır. Neden, nasıl böyle bir grup kurduklarından haberimiz olmadığı gibi kendileriyle temas etme olanağımız da bu şartlarda mümkün değildir" dedi. Erden, Aleviliğin Diyanete bağlanması ya da Diyanet’te bunun gibi bir kurul oluşturulmasının doğru olup olmadığı sorusuna, "Aleviliğin Diyanet’e bağlanması, ikinci bir Diyanet oluşturmadır. Toplumumuzda laik, demokrat, bağımsız Cumhuriyeti geliştirme uğraşında olan kurumlarımızın, demokratik yapımızdan Diyaneti tasfiye etme özlemi varken, bir de Alevi Diyaneti kurmaya olumlu bakması olası değildir. Biz Diyanet’i tasfiye etme taraftarıyız. Diyanet İşleri, Alevileri sadece İslam’ın küçük bir mezhebi olarak değerlendirmekte olup, bu kültürel yapıyı tamamen görmezden gelmektedir" şeklinde konuştu.

Erden cami, kilise, sinagog gibi ibadet yerlerinden elektrik, su parasının alınmaması ile ilgili olarak da, "Diyanet ve iktidar, cemevlerimizi ibadethane değil de ’cümbüş hane’ diye değerlendirip, elinden gelse kaldırmaya çalışmaktadır. Onun için cami, sinagog gibi ibadet yerlerine bedava verilen elektrik, su bize verilmemektedir" dedi. 

"Din derslerinde tek bir dinin işlenmesi din militanlığıdır"

Din dersi kitaplarında Alevilikle ilgili bilgilerin bulunup bulunmaması konusuna da değinen Erden, eğitim sistemindeki zorunlu din derslerini kesinlikle onaylamadıklarını ifade ederek, "Din derslerinde sadece İslam ve Alevilik değil, tüm dinler ve bunların felsefeleri anlatılmalıdır. Tek bir dinin yer alması din militanlığı olur. Çağdaş toplumlarda olduğu gibi zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır. Alevilik kültürü insanları dogmalardan uzaklaştırır. Zorunlu din dersleri ile bu kültür yok ediliyor" şeklinde konuştu.

Erden, Aleviliğin küçük bir din ya da mezhep değil, orjinal, gelişmiş, insanoğlunu kutsayan büyük bir kültürel yapı olduğunu belirterek, "Onun dinsel yapısını küçük bir din boyutuna veya mezhep haline getirmek asla iktidarların işi değildir. Aleviler kendi dinsel inanç ve felsefelerini koruyacak ve yaşatacak güce sahiptirler" dedi. Laikliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Erden, din işleri ile devlet işlerinin kesinlikle birbirinden ayrılması gerektiğini ve her grubun istediği ibadeti yapması gerektiğini kaydetti.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2004 Çarşamba 13:27:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?