24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Aleviler, Türk modelinde önemli faktör’

Türkiye`nin laik bir demokrasi olarak kalmayı başarmasında Aleviler`in çok önemli bir faktör olduğu bildirildi. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü Direktörü Soner Çağatay, "Aleviler köktendinciliği reddeder ve laikliği bağrına bastılar. Modernliğe açık, çok farklı bir Türk hümanist İslamı`nı temsil ediyorlar" diye yazdı.

Soner Çağatay, Washington Post gazetesinde Andrew Mango`nun ABD`de yayınlanan ``Türkler Bugün`` adlı kitabını değerlendirdi. Türkiye`nin başka bir ülkeye benzemediği yorumunu yapan Çağatay, Türkiye`nin Avrupa ile Ortadoğu arasındaki konumunun başlı başına bir faktör olduğunu, ancak Atatürk`ün ``Müslüman bir toplumda laik demokrasi mirası``nın daha önemli olduğunu vurguladı.

Atatürk`ün vizyon sahibi bir politikacı olduğuna işaret eden Çağatay, yazısında Türkiye`nin Atatürk`ün ölümünden 60 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın laik bir demokrasi olarak kalmayı başardığına dikkat çekti. Çağatay, Atatürk`ün doğruyu yaptığını, Türkiye`yi bir demokrasi olmadan çok önce laik bir cumhuriyete dönüştürdüğünü kaydetti. Böylece CHP`nin 1950 yılında ilk çok partili seçimi kaybetmesine karşın laikliğin yaşamaya devam etiğini ifade eden Çağatay, 1997 yılında askerlerin Refah Partisi hükümetine meydan okuduğunda toplumun birçok kesimlerinden destek aldığına işaret etti.

``ALEVİLER LİBERAL MÜSLÜMAN``

Soner Çağatay, laik demokratik Türkiye`nin işlemesinin ikinci bir nedeninin ise Aleviler olduğunu belirterek, Aleviler`i liberal Müslümanlar olarak nitelendirdi. Çağatay ``Aleviler köktendinciliği reddeder ve laikliği bağrına bastılar. Mango`ya göre modernliğe açık çok farklı bir Türk hümanist İslamı`nı temsil ediyorlar`` diye yazdı.

Türkiye`nin Fransa ve Avrupa Birliği`ne katacağı çok şey olduğunu vurgulayan Çağatay, buna karşın Türkiye`nin AB yolunun belirlizliklerle dolu olduğunu belirtti. AB`de Türkiye`nin üyeliğine özellikle Fransa`da direniş olmasının ironik olarak değerlendiren Çağatay, Türkiye`nin AB üyesi olan Güney Avrupa`daki Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İtalya ile bazı ortak yönlerinin olduğuna dikkat çekti.

Soner Çağatay, Türkiye`nin nufüsünün yarısına yakın bir bölümünün Avrupa kökenli olduğunu belirtirken Osmanlı İmparatörlüğünün en kötü günlerinde Türkiye`nin ``Avrupa`nın hasta adamı`` olarak bilindiğini anımsattı.

ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 13 Mart 2005 Pazar 23:45:08
Güncelleme :13 Mart 2005 Pazar 23:47:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
GÜLSEV EYÜBOĞLU İRHAN IP: 85.99.41.xxx Tarih : 14.03.2005 00:48:37
ULU ÖNDER ADANA KONUŞMASINDA VE NUTUKDA TBMM KONUŞMASINDA -BEYLER ANADOLU KIRK ASIRLIK TÜRK YURDUDUR-DERKEN TÜRKLERİN BU COĞRAFYA 4000 YILDIR VAR OLDUĞUNU TÜM DÜNYAYA İLAN ETTİ.EMPERYALİST BATI BU GERÇEKLERİ BİLDİĞİ HALDE ELLERİNDEN GELSE TÜRK KELİMESİNİ TARİHTEN SİLECEK.ALEVİLİK ŞAMAN ÖĞRETİSİNİN ANADOLU DEVAMIDIR.SEMAVİ DİNLERDEN ÖNCEDE VARDI 10000 YILLIK TÜRK ÖĞRETİSİDİR.ŞİMDİDE BU BÖLME MODELİNİ ORTAYA ATTILAR.SAĞ-SOL,TÜRK-KÜRT,LAİK-MÜSLÜMAN,ILIMLI İSLAM MODELİ DERKEN ŞİMDİDE AKILLARI SIRA ALEVİLİĞİ AYRIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR.İÇERDEK VE DIŞARDAKİ ŞR ODAKLARININ SON VERSİYONU.BÜTÜN BUNLAR ATATÜRK TÜRKİYESİNE SALDIRIDIR.TÜRK ULUSU UYANDI ARTIK BOŞUNA GAYRAT.KENDİLERİ DİYOR KENDİLERİ İŞİTİYOR.