20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Alevilere 'ret' kararı

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Alevilerin Başbakanlığa açtığı davanın reddine oy birliği ile reddetti.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, Cem Vakfının, ''Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, ibadet için genel bütçeden pay ayrılması ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Alevi inanç önderlerine kadro tahsis edilmesi'' taleplerini reddeden Başbakanlık kararının iptal istemini oy birliğiyle reddetti.

Kararda, uyuşmazlıkta ''Alevilerin din ve inançlarını açıklama özgürlükleri bakımından engellendikleri veya bir başka inanç biçimini benimseme yönünde baskıya maruz kaldıklarını gösteren güncel ve somut olayları ortaya koyamadıklarına'' yer verildi.

Kararda, ''Dinsel normla, hukuksal norm arasında kurulmaya çalışılan dengenin giderek laik devlet ilkesinden uzaklaşmaya, farklı inanç biçimlerinin törpülenmesine ve nihayet din ve inanç özgürlükleri de sınırlandırmalara yol açabilir'' denildi.

Cem Vakfı avukatları, 2 bin kişi adına, ''Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi, ibadet için genel bütçeden pay ayrılması ve Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Alevi inanç önderlerine kadro tahsis edilmesi taleplerini'' reddeden 19 Ağustos 2005 tarihli Başbakanlık kararının iptali istemiyle Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

AA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2008 Cumartesi 11:24:43
Güncelleme :12 Ocak 2008 Cumartesi 15:26:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?