23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Aleviliği övmek suç oldu

İstanbul Bayrampaşa Hüseyin Bürge Lisesi Din Dersi Öğretmeni Mustafa Cemil Kılıç, "Yükselen Alevilik" adlı kitabında Aleviliği laikliğin ve ulusal Cumhuriyetin teminatı olarak gösterdiği için cezalandırıldı.

Okul idaresi tarafından hakkında soruşturma açılan ve başka okula tayin edilen Kılıç, "derste müfredat dışına çıkarak kafaları karıştırmak ve kitabının reklamını yapmakla" suçlanıyor.

Miyase İLKNUR imzalı Cumhuriyet gazetesinin haberinden alıntılayarak aktarıyoruz:

İstanbul’un Bayrampaşa ilçesindeki Hüseyin Bürge Lisesi’nde yaşanan bir olay, AB sürecinde toplumun demokratikleşeceği umutlarını da boşa çıkardı. Önümüzdeki ders yılında din dersi müfredatına Aleviliğin de konulması için hazırlıkların yapıldığı bir dönemde, ders sırasında yazdığı kitabından söz eden öğretmenin cezalandırılması, hükümet açıklamalarıyla Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki uygulamaların tezat oluşturduğunu ortaya koydu.

Bugüne kadar Alevilere hakaret eden öğretmenler ve din adamları hakkında herhangi bir işlem yapılmazken Bayrampaşa Hüseyin Bürge Lisesi’nde ’’Yükselen Alevilik’’ adıyla kitap yayımlayan Din Dersi Öğretmeni Mustafa Cemil Kılıç ’ın kitabında Aleviliği övmesi, laikliğin ve ulusal cumhuriyetin daha sağlam bir sosyal zemine oturtulabilmesi için güçlü ve nüfusça kalabalık bir Alevi-Bektaşi toplumuna ihtiyaç olduğunu belirtmesi ve kitabı ile ilgili öğrencilerine bilgi vermesi başına iş açtı.

Mustafa Cemil Kılıç’ın kitabı yayımlanır yayımlanmaz okulun Müdür Yardımcısı ve Disiplin Kurulu Başkanı Selahattin Sarıali ’nin girişimiyle soruşturma işlemi başlatıldı. Soruşturma sonuçlanmadan Hüseyin Bürge Lisesi’nden Bayrampaşa Lisesi’ne tayin edilen öğretmen Mustafa Cemil Kılıç, ’’öğrencilere müfredat dışı bilgi vererek kafaları karıştırmak ve kitabının daha çok satması için reklamını yapmakla’’ suçlanıyor.

Sünni inanca mensup, Küçükköy İmam Hatip Lisesi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Mustafa Cemil Kılıç, mezuniyetinden sonra aynı üniversiteye bağlı Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Enstitüsü’nde Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji dalında ’’Ümmet Sisteminden Ulus Devlete Geçişte Harf İnkılabının Kültürel Değişim Üstündeki Etkileri’’ konusunda yüksek lisans yaptı.

Bugüne kadar okullarda Alevilere yönelik hakaret dolu açıklamalar yapan öğretmenler hakkında herhangi bir işlem yapılmazken Aleviliği övmesi nedeniyle Kılıç’ın cezalandırılması, Milli Eğitim Bakanlığı’nda ’’Aleviliğe hakaret etmenin serbest, övmenin yasak’’ olduğunu gösteriyor. Öğrenci velilerinden şikâyet geldiği gerekçesine sığınan okul idaresinin cezalandırdığı Mustafa Cemil Kılıç’ın, Alevileri laikliğin ve ulusal Cumhuriyetin teminatı olarak göstermesi nedeniyle şimşekleri üzerine çektiği düşünülüyor. Mustafa Cemil Kılıç’ın bazı çevrelerin tepkisini çeken yorumlarından küçük bir özet:

’’Alevilik yükselmelidir. Alevi nüfus çoğalmalıdır. Laik ve ulusal Cumhuriyetimizi daha sağlam bir sosyal zemine oturtabilmek için güçlü ve nüfusça kalabalık bir Alevi-Bektaşi toplumu inşa edilmelidir.’’

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 13:23:51
Güncelleme :3 Mayıs 2005 Salı 13:26:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?