24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Aliyev son yolculuğuna uğurlandı

Kalp ve böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü ABD’de 80 yaşında hayata veda eden Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Fahri Hıyaban olarak bilinen Devlet Mezarlığı’nda, eşi Zarife Aliyev’in yanında toprağa verildi.

Aliyev için bugün ilk resmi tören Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlendi. Aliyev’in katafalka konulan naaşı halkın uğurlamasına açılırken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de naaşı selamladı.

Aliyev’in naaşı daha sonra top arabasına konularak Fahri Hıyaban’a getirilmek üzere yola çıkarıldı. Kortejin en ön sırasında yer alan Cumhurbaşkanı Sezer, bel ağrısı nedeniyle sadece 10 dakika yürüyebildi. Korse takan Cumhurbaşkanı Sezer, bel ağrılarının artması sebebiyle yürüyüşü yarıda bırakarak Türkiye’nin Azerbaycan Büyükelçiliği’ne gitti. Sezer, mezarlıktaki törenlerde hazır bulundu. Halkın oluşturduğu 5 kilometrelik koridor arasında Fahri Hıyabana getirilen Aliyev’in naaşı tören mangası tarafından mezarlık girişinde omuzlara alındı.

Mezarlıktaki törene Haydar Aliyev’in oğlu ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kızı Sevinç Aliyev ile torunlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Orgeneral Özkök, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif ve diğer yetkililer katıldı. Aliyev’in naaşı Cumhurbaşkanlığı Orkestrasının çaldığı milli marş ve dört pare top atışı eşliğinde kabre konuldu. Kabrin toprakla örtülmesinin ardından iki din görevlisi Kuran-ı Kerim okuyarak dua etti. Törende Türkiye adına Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan’ın Ankara’dan getirilen çelenkleri mezarın üzerine konuldu.

Cumhurbaşkanı Sezer, Erdoğan ve Özkök, cenaze töreninin ardından Haydar Aliyev’in oğlu İlham Aliyev’e başsağlığı diledi. Bu arada, cenazenin mezarlığa getirilişi sırasında halk ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Güvenlik güçleri basın mensuplarını ve vatandaşları mezarlığa almayınca izdiham yaşandı.

BAKÜ-(EPA)
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2003 Pazartesi 16:51:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?