17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Alkol bağımlılığı yaşı 14´e indi

Ailesel ve sosyal nedenler, psikiyatrik rahatsızlıklar, özenme, özendirme alkolizmin ana nedenleri. Ege’deki tedavi merkezlerine başvuranların yaşı 14’e dek indi. Uzmanlar, alkol / madde kullanımının artarak ileride büyük sorunlar yaratacağına dikkat çekiyor.

Cumhuriyet gazetesinde Saadet USLU imzasıyla yayımlanan haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Türkiye’de alkol sorunu nedeniyle tedavi merkezlerine başvuru yaşı 14’e kadar indi. Gençler ve çocuklar arasında giderek artan alkol bağımlılığı Ege Bölgesi’nde 5 merkezde tedavi ediliyor. Alkol bağımlılığında kontrol kaybının en önemli süreci oluşturduğunu vurgulayan uzmanlar, kişilerin bu aşamaya gelmeden herhangi bir tedavi merkezine başvurmasını istediler.

Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi Alkol ve Madde Tedavi Merkezi (AMATEM) Sorumlu Hekimi Dr. Levent Ermete , alkol sorunu için daha çok erkeklerin başvurduğunu belirterek ’’Ailesel (genetik) ve sosyal nedenler, psikiyatrik rahatsızlıklar, özenme, özendirme, medya yoluyla filmlerden özenme alkolizmin ana nedenleri’’ dedi. Ermete, merkezlerine ayda ortalama 100 kişinin başvurduğunu, 75 kişinin de yatarak tedavi gördüğünü söyledi.

Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi Gençlik Ruh Sağlığı Birimi Sorumlusu ve EGEBAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Müge Tamar , kimlik bunalımındaki çocuklar için alkolün bir dayanak olarak görüldüğünü belirterek merkezlerine başvuru yaşının 14’e dek düştüğünü söyledi.

’’Bağımlılık tekrarlarla seyreden bir beyin hastalığı’’ diyen Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Polikliniği’nden Doç. Dr. Yıldız Akvardar , tek bir dublenin bile kişinin yeniden eskisi gibi içmesine neden olabildiğini vurguladı.

Doç. Akvardar, ’’Bize başvuran alkol bağımlısı erkeklerin yaşları 40-60, kadınların 30-40, madde kullanımında yaş ortalaması 20-30 arasında değişiyor. Hem kişilerdeki tutum değişikliği hem de yaşam koşullarının değişimi nedeniyle alkol/madde kullanımı artarak ileride daha büyük bir sorun haline gelebilir’’ diye konuştu.

Ege Bölgesi ve İzmir’de başvurulabilecek tedavi merkezleri şöyle:

Ege Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’na bağlı bağımlılık biriminde erişkin alkol ve madde bağımlılarının tedavisi yürütülüyor. (388 00 06)

Ege Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi Gençlik Ruh Sağlığı Birimi’ne alkol bağımlıları da başvuruyor. (3904508)

Çocuk ve Ergen Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) özellikle sokak çocuklarına hizmet veriyor. Karşıyaka Örnekköy’deki merkez sadece 18 yaş altı çocuklara bakıyor. (363 48 99)

Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Polikliniği, Psikiyatri Anabilim Dalı bünyesinde çalışıyor. Sosyal güvencesi olmayanlardan poliklinik ücreti alınıyor. (412 41 80)

Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi bünyesindeki AMATEM, Antalya’dan Balıkesir’e kadar pek çok ilden hasta kabul eden bir birim . (0 236 231 46 24)
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 15:58:41
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 16:00:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?