19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Alkollü içeceklerde ÖTV'ye Danıştay 'dur ' dedi

Danıştay, bazı alkollü içkilerden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarını düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Danıştay’ın kararında söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nın dayanağı olan ÖTV Yasası’nın 12. maddesini Anayasa’ya aykırı bularak daha önce iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürme kararı verdiği anımsatıldı.

Kararda, söz konusu hükmün Anayasa Mahkemesi’nce iptali durumunda bu hüküm uyarınca alınan dava konusu karar uygulanarak tarh ve tahsil edilen vergilerin iadesinin veya mahsubunun yaratacağı sorunlar nedeniyle "telafisi güç zararlarının doğmasının kuvvetle muhtemel" olduğuna işaret edildi.

Bu nedenle Bakanlar Kurulu Kararı’nın alkollü içkilerden vergi alınmasını düzenleyen 10. maddesinin davayla sınırlı bölümlerinin yürütmesini durdurulduğu belirtilen kararda, bu kararın Anayasa Mahkemesi’ndeki dava sonuçlanıncaya kadar verildiği kaydedildi.

Böylece, alkol derecesi hacim itibarıyla yüzde 80’den az olan tağyir edilmemiş etil alkol, alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içecekler, cin, ardıç rakısı ve votkadan alınan ÖTV’nin yürütmesi durdurulmuş oldu.
ANKARA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2004 Perşembe 00:31:59
Güncelleme :1 Temmuz 2004 Perşembe 00:37:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?