18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Alkolmetre affetmiyor

İstanbul’da günde ortalama 100 sürücünün ehliyetine alkollü araç kullandığı gerekçesiyle el konuluyor. Bu sayı, cuma ve cumartesi geceleri 110-120 oluyor.

Alkolmetrelere takılan ‘çip’ler sayesinde de yasal sınırın bir iki puan bile üstünde alkollü çıkan sürücü, kayıtlara geçiyor.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve Bölge Trafik Müdürlüğü ekipleri tarafından İstanbul’da yapılan kontroller sırasında, günde ortalama yaklaşık 100 kişinin ehliyetine alkollü araç kullandıkları gerekçesiyle el konuyor. Yapılan istatistikler sonucunda hafta içi yakalanan alkollü sürcü sayısı 80 ile 90 arasında değişirken bu sayının cuma ve cumartesi geceleri 110 ile 120 arasında olduğu belirtildi.

Türkiye’de 30 ilde toplam 5 bin 520 sürücü üzerinde yapılan araştırmada sürekli alkol alarak araç kullanların oranı yüzde 20 olarak belirlendi. Ara sıra alkol alarak araç kullanların oranı ise yüzde 43. Araştırmaya katılan sürücüler arasında üniversite mezunu alkollü araç kullananların oranı yüzde 40, ilkokul mezunları arasında alkollü araç kullanma oranı ise yüzde 42.5 olduğu ortaya çıktı. Sürücülerin araç kullanırken aldıkları içkilerin türleri arasında yüzde 39’la bira birinci olurken, onu yüzde 27 ile rakı, yüzde 17 ile şarap izliyor.

Alkollü olarak trafikte yakalanan sürücünün ehliyetine 6 ay süre ile el konuyor. İkinci kez yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 2 yıl boyunca el konurken, üçüncü kez yakalananlar ise, ehliyetine süresiz el konularak mahkemeye sevk ediliyorlar.

Alkolmetredeki çip kimseyi affetmiyor

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün başlattığı yeni uygulamada, trafik ekiplerine teslim edilen alkolmetreler göz hapsine alındı. Vatandaşların alkol seviyelerini belirleyen cihazlar, artık bu bilgileri içlerindeki ‘çip’e, tarih, saat ve çıkan alkol oranı olarak kaydediyor. Periyodik olarak 72 saatte bir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezi’ne getirilen cihazlar, burada gelişmiş bilgisayarlarda inceleniyor. Alkolmetrelerdeki çiplerden ele edilen bilgiler, trafik ekiplerinin kestikleri cezalar ve el koydukları ehliyetlerle kontrol ediliyor. Böylece polis memurlarının yasal alkol sınırını 1-2 puanlık geçişlerde dahi sürücüleri ‘affetmeleri’ engelleniyor.

Hürriyet - Ali Aksoyer
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2005 Cuma 18:02:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?