18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Allavi: Amacımız şeriat ya da Kürt devleti değil

Erbil - Irak Başbakanı İyad Allavi, "Amacımız, şeriat ya da bir Kürt devleti kurmak değil, toprak bütünlüğü olan bir Irak kurmaktır" dedi.

Allavi, Erbil’deki "bölge parlamentosu" binasında Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani ve IKDP’nin diğer yetkilileriyle görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, demokrat ve federal bir Irak için Barzani ile görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Seçimin başarıyla tamamlandığını ifade eden Allavi, seçim sonuçlarına göre bir başbakanın seçileceğini belirtti.

Allavi, bölgedeki sorunlara çözüm bulmak istediklerini, bunun için çalışmalara başladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Seçim sonuçlarının neden tamamlanamadığını tam olarak şu ana kadar bilmiyorum. Seçimin sonuçlarını ilgili kişilere sormak gerekir. Kürt kardeşlerimizle Irak’ın yeniden yapılandırılması için elbirliği çok önemlidir. Irak’taki tüm siyasi partilerle birlik ve beraberlik içinde çalışıyoruz. İyi bir yönetimi belirlemek için bu seçimi yaptık.

Kürtlerle diktatörlüğü yıkarak, terörizmi yenmek ve demokratik bir yeni Irak kurmak için çalışıyoruz. Birlikteliğimiz, yeni bir Irak içindir. Amacımız, şeriat ya da bir Kürt devleti kurmak değil, demokratik ve toprak bütünlüğü olan bir Irak kurmaktır. Amacımız iyi bir birliktelik kurmaktır. Bölgeye gelmemin esas amacı, siyasi partilerle görüşerek, aradaki sorunları çözmektir. Yeni anayasasıyla demokratik bir Irak hükümeti kurma çabasındayız. Benim Kerkük’ün, Kürdistan’a bağlanıp bağlanmaması konusunda yapacak bir şeyim yok. Buna orada yaşayan halk karar verecektir."

IKDP lideri Barzani de Irak’ın geleceği konusunda Allavi ile aynı düşünceleri paylaştığını, daha iyi bir Irak için tüm siyasi partilerle ortak hareket edeceklerini kaydetti.

Barzani, "Seçim sonuçlarının dün açıklanması gerekiyordu ama açıklanmadı. Çok yakında açıklanması gerekiyor. Bunun daha da uzaması doğru ve mantıklı değil. İnsanlarda seçim öncesi korkular vardı. Ama seçimde bir şey olmadı. Kayda değer olayların olmaması büyük bir başarıdır. Hep birlikte seçim sonuçlarını bekleyip görelim. Kullanılmadığı belirtilen oyların seçime etki yapacağını düşünmüyorum. Kürtlerin de, başkalarının da hakkının yenmesine karşıyız" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 23:48:30
Güncelleme :10 Şubat 2005 Perşembe 23:53:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?