19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Allavi: Kerkük çevre ülkeleri ilgilendirmez

Irak Başbakanı İyad Allavi, Kerkük konusunun sadece Irak’ı ilgilendirdiğini söyleyerek, başka ülkelerden bu meseleye karışmamalarını istedi. Allavi, Kuzey Irak’ta 10 bin İsrailli olduğu yönündeki haberleri de yalanlayarak, "Irak barışı seven bir ülke ve komşu ülkeleri ile ilişkileri son derece iyi durumda. Irak’ta katiyen İsrailli bulunmamaktadır" dedi.
Suriye’nin başkenti Şam’a 2 günlük resmi bir ziyaret için gelen Allavi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Başbakanı Muhammed Naci Otri’yle görüştü. Allavi ve Otri, görüşmenin ardından Devlet Konukevi’nde ortaklaşa basın toplantısı düzenledi.
Allavi’nin Suriye’yi ziyaret etmesinden mutluluk duyduklarını belirten Otri, "İki ülkenin istikrarı için ortak mücadele etmemiz lazım. Çok önem taşıyan konular üzerinde görüş birliğine vardık ve detaylı anlaşmalara ulaştık. Suriye olarak Irak’ta artık kalıcı barışın sağlanması, toprak ve halk birliğinin korunması, istikrarının tahakkuk edilmesi, tüm haklarının iade edilmesi ve işgal gücünden bir an önce kurtulması temennisinde bulunuyoruz. İki ülke arasındaki ilişkiler gün geçtikçe ilerlemekte ve sağlam temellere oturmaktadır" dedi.
İyad Allavi ise Suriye’yle kardeşliklerinin devam ettiğini ve yeniden imar edilecek Irak için Suriye’den destek istediklerini, özellikle güvenlik konusunda yardım talebinde bulunduklarını söyledi. Irak’ın son günlerde büyük problemler yaşadığını dile getiren Allavi, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ekonomik ve stratejik konularda anlaşmalar yaptık. Suriye bizim kardeş ülkemizdir ve bu kardeşliğimiz devam etmektedir. Irak’ın yeniden imarı konusunda, Suriye’nin yanımızda olmasını ve bize destek vermesini istiyoruz. Bilindiği gibi Irak şu an çok büyük problemler yaşamakta. Maalesef medya bu olayları çok büyütüyor. Irak’taki durum iç savaş, daha doğrusu sokak savaşı olarak yansıtılmaya çalışılıyor. Yetkilerin Irak hükümetine devredilmesinin ardından terörist hareketler azaldı. Teröristler aslında işgal güçlerini değil de Irak halkını hedef alıyor. Kendilerine kurtuluş örgütü diyorlar ama kendi halklarını katlediyorlar" diye konuştu.
Allavi, İHA muhabirinin "Kerkük konusunda Türkiye’nin endişelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise "Irak meselesi sadece Irak halkını ve yönetimini ilgilendirir. Çevre ülkeleri ilgilendirmez. Irak halkı, kuvvetli bir birliktelik ve özveri ile her sorunun üstesinden gelecektir" diye yanıtladı.
Kuzey Irak’ta 10 bin İsrailli’nin bulunduğu haberlerinin de tamamen yanlış olduğunu söyleyen Allavi, "Bu bir yalan. Bazı medya kuruluşlarının yaptığı bir asparagas haberdir. Irak, barışı seven bir ülke ve komşu ülkelerle ilişkileri son derece iyi durumda. Irak’ta katiyyen İsrailli bulunmamaktadır. Ben bunu yalanlıyorum" şeklinde konuştu.
ŞAM - İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2004 Cumartesi 19:40:26
Güncelleme :24 Temmuz 2004 Cumartesi 19:43:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?