19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Allavi: Saddam'ın beni öldürtmek için tuttuğu kiralık katil Türkiye'de

Irak’ın yeni Başbakanı İyad Allavi, Sunday Telegraph gazetesine verdiği özel mülakatta, altı aydır Amerikalıların elinde bulunan devrik lider Saddam Hüseyin’in idam cezasına çarptırılması gerektiğini söyledi.

İlk kez bir İngiliz gazetesine demeç veren Allavi, bununla birlikte, bu konudaki kararın Irak mahkemelerine ait olduğunu belirtti ve "Biz verecekleri kararı onaylayacağız" dedi.

Irak Başbakanı Sunday Telegraph’a demecinde Saddam Hüseyin’in yakında Amerikalılar tarafından kendilerine teslim edileceği yolundaki inancını da koruduğunu belirtti.

Allavi, iade edilmesi halinde Saddam Hüseyin’in, mahkemeye çıkarılıncaya kadar Bağdat’ta devrik liderin inşa ettirdiği bir hapishanede tutulacağını kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Irak Hükümeti’den idam cezasını askıya almasını istemişti.

İyad Allavi demecinde Saddam Hüseyin’in 26 yıl önce kendisini vurması için İngiltere’ye bir kiralık katil gönderdiğini, kimliğini bildiği bu kişinin, hala yakalanamadığını da açıkladı.

Allavi, söz konusu kiralık katilin Irak’ı terk ettiğini ve en son Türkiye’de olduğu yolunda duyumlar aldıklarını söyledi.

Aynı gazetenin köşe yazarlarından John Simpson, "Saddam’ın alelacele yargılanması kimsenin çıkarına değil" başlıklı makalesinde devrik liderin, ülkede henüz yeni seçimler yapılmadığı için teknik anlamda hala Irak’ın devlet başkanı olduğunu yazıyor.

Simpson, Saddam Hüseyin’in mahkemeye çıkarılacak ilk sanık olmaması gerekiğini belirterek şöyle devam ediyor:

"Örneğin 1988’de Halepçe’de 5 bin kişinin öldüğü katliamla ilgili olarak önce kimyasal bombaları atan pilot yargılanabilir. Pilot emri Saddam’ın kurmayı Ali Hasan el Mecit’ten aldığını söyleyecektir. Daha sonra Hasan el Mecid yargılanabilir ve o da Saddam Hüseyin’i işaret eder. Böylece Saddam’ın avukatlarının elindeki kozlar alınır."
BBC TÜRKÇE SERVİSİ
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2004 Pazartesi 11:42:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?