20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Alman dağcı her şeyi anlattı

Terör örgütü PKK tarafından Ağrı Dağı’nda kaçırılarak 12 gün rehin tutulan 3 Alman dağcıyı, serbest bırakıldıklarında Türk güvenlik görevlilerinin karşıladığı ortaya çıktı

Ağrı Dağı’na tırmanış yapan Alman dağcı grubunun kaldığı ana kampı 8 Temmuz gecesi basan teröristler, 13 dağcı arasından seçtikleri Helmut Hainzlmeier (65) Martin S. Georg (47) ve Lars Holger Reime’yi (33) kaçırmıştı. 12 gün kendilerinden haber alınamayan rehineler bu sürenin sonunda serbest bırakılmış, ancak olayla ilgili olarak Alman basını farklı iddialar ortaya atmıştı. Bazı Alman gazeteleri, Türkiye ve PKK’nın arabulucular üzerinde uzlaşma sağlayamaması üzerine, Alman?Dış İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) PKK ile bizzat iletişime geçerek rehinelerin salıverilmesini sağladığını ve Alman rehinelerin büyükelçilik görevlilerince bulunduğunu yazmıştı.

Süddeutsche Zeitung gazetesi ise bir adım daha ileri giderek adı açıklanmayan bir BND görevlisine atfen, “Türklerin tek yardımı, rehinelerin serbest bırakılmasını engellememek oldu” ifadesine yer vermişti. 

Alman dağcı Reime ise dün Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayımlanan ropörtajıyla bu iddiaları yalanladı.

Bavyera’nın Laufen kentinde ailesiyle hasret gideren mühendis Reime, kampı basanların uzun yürüyüşlere dayanıklı genç ve zayıf kişileri rehin almak istediklerini, kendisinin bacağının ağrıdığı ve 9 aylık kızı olduğunu söyleyerek kurtulmaya çalıştığını, ancak PKK’lıların kendisini, Martin Georg’u ve yaşlı olmasına rağmen kamp sorumlusu olduğu için kendisi gönüllü olan 65 yaşındaki Helmut Johann’ı rehin aldığını söyledi.

KALKAN OLMAKTAN KORKTUK

Günlerini böcek dolu, dışkı kokulu mağaralarda geçirdiklerini ve morallerinin çok bozulduğunu söyleyen Reime, PKK’lıların kendilerine iyi davrandığını, her gün saat 17.00’da Deutsche Welle radyosunu dinlemelerine izin verildiğini, ancak sürekli hareket ve gizlenme nedeniyle aşırı yıprandıklarını vurguladı. Türk askerinin operasyon yapmasından çekindiklerini söyleyen Reime, PKK’lıların böylesi bir operasyonda kendilerini kalkan olarak kullanma ihtimalinin kendilerini korkuttuğunu vurguladı.

Reime, kurtuluş anını ise şöyle anlattı:

“Gece yürüdükten sonra sabah bir köye geldik. PKK’lılar burada bizi 15 yaşındaki bir gence bıraktı. Bizi tepeye çıkaran çocukla beklerken, yanımıza gelen biri, cep telefonu ve fotoğraf makinelerini teslim ederek, otomobille bir askeri kontrol noktasına getirdi. Burada bölgenin polis müdürünün de katılımıyla bir kışlaya vardık.

Orada cep telefonuyla eşimi arayabildim. Türk polisinin kaotik sorgulaması sırasında kendimi güvende hissetmeyince, yanımıza iki BKA’lı (Federal?Asayiş Dairesi) geldi. Onlar bize, ‘Buna da dayanmak zorundasınız, sonra sizi alacağız’ dediler. O günün akşamında da bira içtik”.

MAĞARADA 3 GÜN

En yaşlı rehine Helmut Hainzlmeier de (65) dün “Mittelbayrische Zeitung” gazetesine açıklama yaptı. Sürekli başka yerlere götürüldüklerini, son olarak da 3 gün 20 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde karanlık bir mağarada tutulduklarını söyleyen Hainzlmeier, kendilerine yiyecek ve içecek bir şeylerin verildiğini, ancak her tarafta bitlerin olduğunu ve her yerin koktuğunu anlattı.

AA-Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 12:02:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.253.72.xxx Tarih : 25.07.2008 15:14:03

İŞTE FIRSAT ANLATSINLAR MEMLEKETLERİNE PKK NASIL BİR ÖRGÜTMÜŞ VE KENDİLERİNE UYGAR DİYEN HOLLANDA NORVEÇ İSVEC ALMANYA GİBİ ÜLKELER ARTIK TERÖRÜ DESTEKLEMEKTEN VAZ GEÇSİNLE TERÖRE KARŞI BİZİ DESTEKLESİNLER