17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Alman heyet yeterli delile ulaştı

İstanbul-Ankara hızlandırılmış treninin kaza yaptığı Sakarya’nın Pamukova İlçesi’nde inceleme yapan Alman ekip, ’’yeterli delil var’’ dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın davetiyle Türkiye’ye gelen Alman Devlet Demiryolları’ndan uzman ekip, kaza bölgesindeki incelemelerini tamamladı.

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Erol İnal ile birlikte fotoğraf çeken ve ölçümler yapan Alman heyet, kazanın nedenini aydınlatacak bazı bulgulara rastladıklarını söyledi.

Heyet, toplanan kanıtların tamamının değerlendirdikten sonra resmi açıklama yapacak.

İnal: "Kaza noktasındaki raylar değiştirilmedi"

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Erol İnal ise son günlerde tartışma konusu olan ’delillerin karartıldığı’ iddialarını reddetti.

İnal, "deliller karartılmadı. Rayların bir bölümü seferlerin yeniden başlaması için değiştirildi. Kazanın meydana geldiği noktadaki raylar ise değiştirilmedi" dedi.

Vagonlar kaldırılmayı bekliyor

Kazanın meydana geldiği bölgeyi, Kore, İspanya ve Hollanda’dan gelecek ekipler de inceleyecek.

Pamukova’daki ray döşeme işlemleri ise bu sabah tamamlandı. Vagonlar önümüzdeki hafta kaldırılacak.

İstanbul-Ankara tren seferlerinin ne zaman başlayacağı konusu ise netlik kazanmadı.

’Hız’ konusunda çelişkili açıklamalar yapılıyor

Mühendisler, bilimadamları ve devlet demiryolları yetkilileri hızlandırılmış trenin hızı konusunda çelişkiye düşüyor.

TCDD’ye göre 80 km

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, trenin hızının, kaza yaptığı Mekece mevkiinden geçerken 80 kilometre olması gerektiğini savunuyor.

Avukat: "Hızın 130 km olması gerekiyordu"

Makinistlerin Avukatı İsmail Gürses ise, hız çizelgesine dayanarak, hızın 130 km olması gerektiğini ancak makinistlerin 118 kilometrde seyrettiklerini belirtiyor.

Erel: "Hız talimatı (livre) yanlış hazırlanmış"

Hızlandırılmış tren seferlerinin ’güvenli’ olmadığını haftalar öncesinden belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Aydın Erel’den de farklı bir açıklama geldi.

Erel, makinistlere verilen hız talimatının yanlış olduğunu belirtiyor.

Çizelgede 187’inci kilometrede başladığı görülen viraj, aslında 183’üncü kilometrede başlıyor.

Hız ise, 183’te 130 kilometre, 187’de 80 kilometre olarak gösteriliyor.

Ancak makinistin beş kilometre mesafede 50 kilometre hız kaybetmesi olanaksız. Çünkü 400 tonluk bir trenin, 130 kilometre’den 80 kilometre’ye inebilmesi için dört dakikaya ihtiyacı var.

Çizelge, bölgenin coğrafi özellikleri dikkate alınmadan hazırlandı

Buna göre, çizelge bölgenin coğrafi özellikleri dikkate alınmadan hazırlandı, virajların yeri yanlış gösterildi.

Çizelgenin yanlış hazırlandığını inceleme yapan Makina Mühendisleri Odası da doğruladı.

Kütan: "Trenlerde büyük savrulmalar yaratacak fren sistemleri yoktur"

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Fehmi Kütan, trenlerde Sakarya’da meydana gelen kazada olduğu gibi büyük savrulmalar yaratacak fren sistemlerinin bulunmadığını söyledi.

Kütan, yaptığı yazılı açıklamada, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın "makinistler hızlı girdikleri virajda paniklemişler ve seri fren yapmışlar, seri fren yapılmasaydı tren bu bölgeden devrilmeden geçerdi" sözlerini değerlendirdi.

Trenlerde böylesine savrulmalar yaratacak seri frenleme sistemlerinin bulunmadığını vurgulayan Kütan, kazanın meydana geldiği virajda kritik hız sınırının 169 km olduğunu ifade etti.

Kütan, trenin bu bölgede ancak 170 km hızla gittiği takdirde bir savrulmanın ya da devrilmenin söz konusu olabileceğini kaydetti.

Kütan, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı’nın sözlerini de eleştirdi

Kütan, Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı’nın "Kazanın sorumluları makinistlerdir, çünkü 80 km hıza uymamışlardır" açıklamasını da eleştirerek, "daha da vahimi, hızlandırılmış tren projesinde yer aldığını söyleyen ve duracağı yeri tespit edemeyen Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı’nın açıklamalarıdır. Bu durum bize gösteriyor ki ya proje ekibi bilimden ve demiryolu bilgisinden uzaktır ya da kendisine emredilenleri harfiyen yerine getiren memurlardır" dedi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2004 Pazartesi 01:14:10
Güncelleme :26 Temmuz 2004 Pazartesi 01:16:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?