17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Almanya, Türkiye’ye tank satıyor


Almanya’da Federal Hükümet’in Türkiye’ye tank satmaya karar verdiği bildiriliyor. ”Financial Times Deutschland” adlı gazetenin haberine göre, Türkiye’ye satılması planlanan Leopar-II tipi tanklar, Alman ordusunun kullandığı tanklar arasından seçilecek.

Gazetenin haberinde Savunma Bakanı Peter Struck’un Kasım ayında Ankara’ya giderek Türk meslektaşı Vecdi Gönül ile Türk ordusunun ihtiyaçlarını ele alacağı bildiriliyor.

Beş yıl önce Türkiye’ye aynı tipten 1000 adet tank nakliyatının gündeme gelmesi yüzünden Sosyal Demokratlar ve Yeşiller koalisyonu içinde ciddi bir kriz yaşanmıştı.

Yeşiller, tank sevkiyatını Türkiye’deki insan haklarının iyileştirilmesine bağlı tutuyor. Die Welt gazetesi de yine hükümet çevrelerine dayanarak, Federal Güvenlik Konseyi’nin gelecek günlerde Türkiye’ye tank satışı konusunu ele alacağını, ancak bu konuda Türkiye’den henüz resmi bir talep olmadığını yazdı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, dün yaptığı açıklamada, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması beklendiği için Türkiye’ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarının gevşetilebileceğini söylemişti.

ALMANLAR DOĞRULADI

Alman hükümeti de Türkiye’ye tank satışıyla ilgili düşünceler olduğunu doğruladı.

Savunma Bakanlığı’nın sözcüsü, bu konuda bazı Alman gazetelerinde çıkan haberleri doğrulayarak, Savunma Bakanı Peter Struck’un, AB üyelik müzakerelerine başlanması durumunda Türkiye’ye silah satışı konusunda yeniden düşünülmesi gerektiğini söylediğine işaret etti.

Sözcü, ancak Türkiye’den şu ana kadar resmi bir silah talebi bulunmadığını kaydetti.

Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da Türkiye’nin Almanya’dan silah talebinde bulunması durumunda, bunun federal hükümet ve Federal Güvenlik Konseyi tarafından kararlaştırılması gerektiğini söyledi. Böyle bir durumda Türkiye’deki insan hakları durumunun da gözönünde bulundurulması gerektiğini belirten Roth, 5 yıl öncesine göre Türkiye’de bu alanda çok büyük gelişmelerin yaşandığını kaydetti.

Türkiye’ye daha önce düzenlenmesi planlanan tank satışı, iktidar ortağı Yeşiller’in tepkisinden dolayı yapılmamıştı.

DW TÜRKÇE - KENTHABER
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2004 Salı 16:09:57
Güncelleme :12 Ekim 2004 Salı 16:15:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?