18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Almanya: Birlik partileri Türkiye'ye çamur atıyor

Almanya Federal Meclis Birlik 90/Yeşiller Partisi grubu Avrupa politikası sözcüsü Rainder Steenblock, Birlik partilerinin Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili olarak çamur atma savaşını sürdürdüğünü belirtti.

Steenblock, ’’Birlik partileri Türkiye’nin AB üyeliği hakkında çamur atma savaşı sürdürüyor. Peter Hintze, seçimleri Türkiye’nin AB üyeliği için bir oylama haline getirmeyi talep ediyor. Hintze, popülizmin kirli sandıklarına daldı’’ dedi.

’’Birlik partileri program olarak hiçbir şey sunmuyor" diyen Steenblock, partilerin yabancı vatandaşlara karşı da bir çamur atma savaşına hazırlandığını belirtti.

Seçimlerde vatandaşlara ekonomik, sosyal ve ekolojik gelişme projeleri sunulması gerektiğini belirten Steenblock, ’’burada söz konusu olan, AB üyesi olarak Türkiye’nin geleceği değildir. Türkiye ile üyelik müzakereleri ne gelecek yasama döneminde ne de daha sonraki yasama döneminde sonuçlanacak’’ ifadesine yer verdi.

Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini vurgulayan Steenblock, ’’ancak Türkiye’den de reform sürecine kararlı şekilde devam etmesini bekliyoruz. AB üyeliği kesin kriterlere bağlı. Buna, her üye ülkenin vatandaşlık ve insan haklarına saygı gösterme ve koruma mecburiyeti dahildir. Bu noktada Türkiye’nin daha fazla reforma ihtiyaç duyduğunu görüyoruz’’ dedi.

Merkel: "Tarihi başarı kazandık"

Bu arada, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde seçimleri kazanan CDU’lu başbakan adayı Jürgen Rüttgers ile birlikte 23 mayısta düzenlediği ortak basın toplantısında, Rüttgers’in çok iyi bir seçim kampanyası yürüterek tarihi bir başarı kazandığını belirtmişti.

Seçim kampanyasında istihdam ve ekonomik büyüme gibi konuları ön plana çıkaracaklarını ifade eden Merkel, ’’burada halkın kime daha fazla güvendiği konusu önemli. Biz kendimize güveniyoruz’’ demişti.

Rüttgers de, kazandığı seçim zaferini tarihi bir başarı olarak nitelendirerek, ’’sadece 39 yıllık SPD-Yeşiller iktidarını sona erdirdiğimiz için değil. Bu federal düzeyde bir sinyaldir" diye konuşmuştu.

Türkiye’yi zor günler bekliyor

Angela Merkel ve Edmund Stoiber’in Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakmadıkları biliniyor. Merkel her fırsatta Türkiye’ye ‘ayrıcalıklı ortaklık’ önerisinde bulunuyor.

Sosyal Demokratların sonbahardaki erken genel seçimi kaybetmesi durumunda, Türkiye AB yolunda önemli bir desteği kaybedecek.

Almanya’daki Türk toplumunun önde gelen isimleri, Kuzey Ren Westfalya eyaletinde dün yapılan seçimlerin ardından gündeme gelen erken seçime soğuk bakıyor.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2005 Perşembe 20:43:24
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 01:39:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?