17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Almanya Alevilere para mı gönderdi?

Malatya Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Aleviliği İslam dışı göstermeye çalışan Alevi kökenli vakıf ve derneklere Almanya’da 5 milyar Euro tutarında kaynak aktarıldığını ve bu paranın bankada durduğunu iddia etti.


Aleviliğin İslam dışı gösterilerek Türkiye’nin Yugoslavya gibi bölünmesine zemin hazırlanmaya çalışıldığını belirten Malatya Hacı Bektaş-ı Veli Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, "Türkiye’de 20 milyon Alevi kitlesi var, hangisin azınlığa alacaklar? Ben bugün bir Alevi vatandaşım. Benim dinim İslam, kitabım Kur’an-ı Kerim, peygamberim Hz. Muhammet, vatanım Türkiye, bayrağım Türk bayrağı. Kıblemizde bir, ezanımız da bir, mezarımız da bir. Bugün Alevilerin mezarlığı Türkiye’de ayrı mı? Ama Ermenilerin, Musevilerin, mezarlıkları ayrı ayrıdır. Onlar da Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde yaşayan vatandaşlarımızdır. Şimdi Aleviliği bu statüde tutuyorlar ki Türkiye’de bir Alevi-Sünni çatışması çıksın. Almanya’da Aleviliğin azınlık sayılması için başvuruda bulunan vakıf ve derneklere, ’Biz size 5 milyar Euro para ayırdık" demişler. Almanya’da bu para bankada duruyor. Almanlar, ’Biz bu parayı Sünni din gruplarına vermek istemiyoruz. Bu parayı Alevilere vermek istiyoruz’ demişler. Bu işin arkasında 5 milyar Euro var" diye konuştu.


1990 yılından bu yana Türkiye ve yurtdışında bir çok Alevi kökenli vakıf ve derneğin kurulduğunu belirten Meşeli, "Maalesef 81 yıllık cumhuriyet hükümetleri döneminde Alevilerin dinsel, inançsal sosyal ve kültürel sorunlarına bir çare bulunamadı. Alevi kardeşlerimiz boş bırakıldı. Alevi kardeşlerimizi eğitecek bir kültür merkezi yok. Eğitecek bir öğretmeni yoktur. Katibi bilgilerden yoksun bir çok rivayetlerle bu duruma gelinmiş. Alevi kardeşlerimiz ancak ve ancak seçim zamanları hatırlanmış. Seçim zamanlarında siz devrimcisiniz, sosyal demokratsınız, Atatürkçüsünüz, ilericisiniz diye Alevi kardeşlerimizin sırtı sıvazlanmış ve çeşitli vaatler verilerek oyu alınmıştır. Ancak sorunları şimdiye kadar çözülmemiştir. İşte bunu fırsat bilen bir çok marksist ve ateist yazar, batılı oryantalistlerinde girişimleri ve İslam’ı Hıristiyanlaştırmak isteyen misyonerlerin faaliyetleri ile Alevilik İslam dışı gösterilmeye çalışılıyor" şeklinde konuştu.


"Alevilik İslam dışıdır diyenler Ramazan Bayramı’nı ve Kurban Bayramı’nı niye yapıyorlar? Müslüman değillerse Ramazan ve Kurban Bayramı’nı da yapmasınlar" diyen Meşeli, "Bakın bir Almanya Alevi Federasyonu, biz İslam dışıyız diyor. Bunun arkasında kandırılmış, yutturulmuş, belki 100 -150 Alevi kökenli dernek ve vakıf var. Ama bunlar yavaş yavaş şimdi uyanıyor. Bunların çoğu da Aleviliğin İslam dışı gösterilmesi nedeniyle tepkili ve yakında ayrılmalar olacaktır. Çıkıp biz Alevi dernek ve vakıflarının genel başkanıyız diyorlar. Bu adamları kim seçti? Almanya’daki Avrupa Birliği üyeleri ile gidip görüşerek Türkiye’de kendilerine haksızlık yapıldığını ve Müslüman olmadıklarını ileri sürerek, Yahudi ve Hıristiyan Rum ve Ermeni gibi azınlıklardan olmaları gerektiğini söylüyorlar. Bu Türkiye’nin üniter yapısını bozacağı gibi, Türkiye’de bir huzursuzluk ve kaos yaratacaktır" ifadelerini kaydetti.

MALATYA - İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 15:53:27
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 09:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?