24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Almanya ile 'Onur Air' mutabakatı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Onur Air konusunda mutabakat sağladıklarını açıkladı.

Avrupa Konseyi üçüncü zirvesi için Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Başbakan Erdoğan, iki ülke makamlarının Onur Air ile yakın işbirliğine giderek, teknik sorunların en kısa sürede çözülmesi için çalışacaklarını söyledi.

Erdoğan ile Schröder bugün yaptıkları ikili görüşmenin ardından yazılı açıklama yapmıştı.

Açıklamada, Türkiye ile Almanya arasında turizm işbirliğininin devam ettiği belirtilerek, "Türk ve Alman makamları Onur Havayolları ile yakın işbirliği yaparak teknik sorunları en kısa sürede çözmek için çalışmaktadır. Bu ve benzeri teknik sorunların tekrar etmesi durumunda ilgili kurumların yakın işbirliği içinde çalışmaları kararlaştırılmıştır’’ denildi.

Onur Air mahkemeye gidecek

Onur Air, uçuşlarını yasaklayan Hollanda’ya karşı dava açmakta kararlı olduğunu duyurdu. Onur Air Hollanda Temsilcisi Esat Aksak, iki ülke sivil havacılık yetkilileri arasında görüşmelerindevam etmesi kararına rağmen, mahkemeye başvurmakta gecikmeyeceklerini, avukatlarına gerekli talimatın verildiğini söyledi.

İstanbul’da yarın yapılacak görüşmelerin iki ülkenin sivil havacılık yetkilileri arasında olacağına işaret eden Aksak, sorunun aynı zamanda doğrudan Türkiye’yi ilgilendirdiğini ifade etti. Hollanda’nın uçuş yasağı kararına gerekçe oluşturan nedenler hakkında hala bilgi vermediğini söyleyen Aksak, ’’İstanbul’da varılacak sonucu beklemeyeceğiz. Hollanda devletine karşı yıldırım mahkemeye gidilmesi için avukatlarımıza gerekli talimat verildi. Onlarhazırlıklarına başladı ve sürdürüyor. Başvuru yarın da olabilir yarından sonra da’’ diye konuştu.

Yasağı Almanya ve Hollanda başlattı

Almanya ve Hollanda özel Türk havayolu şirketlerinden Onur Air’e uçuş yasağı koymuş, yasağın gerekçesi olarak teknik yetersizlikleri göstermişti.

Uçuş yasağı ilk önce Hollanda’dan gelmişti. Hollanda Ulaştırma bakanlığı, teknik ve bakım yetersizliklerini gerekçe göstererek, Onur Air’in bu ülkedeki uçuş haklarını bir ay süreyle durdurduğunu açıklamıştı.

Hollanda’yı bir başka AB ülkesi Almanya izledi. Almanya Sivil Havacılık yönetimi ise, güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek, Onur Air’in seferlerinin derhal iptal edildiğini belirtmişti.

Danimarka’dan Onur Air’e tam not

Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre’nin bakım ve teknik yetersizlikleri gerekçe göstererek uçuşlarını yasakladığı Onur Air’e Danimarka tam not verdi.

Danimarkalı yetkililer, tarafından kontrolden geçirilen uçaklarda güvenlik konusunda herhangi bir hataya rastlanmadı.

Kurulun sözcüsü, "bu durumda bizim uçuş yasağı koymamız söz konusu olamaz. Başka ülkelerin tavsiyeleri üzerine de hareket etmeyiz, kararlar almayız" dedi.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2005 Salı 21:12:48
Güncelleme :17 Mayıs 2005 Salı 21:17:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?