22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Almanya´da parti kapatma tartışması

Almanya’da aşırı sağ görüşlü Ulusal Demokratik Parti NPD’nin yasaklanarak kapatılması tartışmaları yeniden gündeme geldi.

Başbakan Gerhard Schröder, yasak için hukuki bir zemin olup olmadığının araştırılması amacıyla talimat verdi.

NPD üyeleri, geçen Cuma günü Dresden kentindeki Saksonya eyalet meclisinde, Nazi soykırımını anmak üzere düzenlenen saygı duruşuna katılmayarak salonu terketmişti.

NPD, Almanya’da büyük bir gürültü koparan eylemine gerekçe olarak, müttefiklerin bombarımanında ölen Dresdenlilerin anılması talebinin reddedilmesini göstermişti.

Başbakan Gerhard Schröder, Almanya’nın, Yahudi aleyhtarlığı ve yabancı düşmanlığına göz yumulmayacak bir ülke olduğunu ve bu gibi tehditlere karşı uyanık olmak gerektiğini söyledi.

İlk kapatma girişimi başarısız

Aşırı sağ görüşlü ve neo-Nazilere yakın NPD’nin kapatılması için daha önce de girişimler yapılmış, ancak bu amaçla açılan dava Yüksek Mahkeme’den görevsizlik kararıyla dönmüştü.

Parti aleyhindeki davada, parti içine hükümet adına köstebekler sokulduğunun ortaya çıkması Berlin yönetimini de zor durumda bıraktı.

İçişleri Bakanı Otto Schilly partinin kapatılması talebiyle gündeme gelecek yeni bir girişimin de başarısızlığa uğrayabileceğini kabul ediyor ancak alternatif yöntemler aranabileceğini savunuyor.

Bunlar arasında gösteri ve toplantı yasalarında düzenlemeler yapılması olabilir.

Mesela 10 Mayıs’ta Berlin’de düzenlenecek Avrupa Yahudileri Anıtı’nın açılış töreni sırasında gösteri ve eylemler yapılması yasaklanabilir.

Almanya hala, Avrupa’da en fazla Yahudi nüfusu bulunan üçüncü ülke. Soykırım da ülke tarihinin karanlık bir sayfası olarak hassasiyet yaratıyor.

Ülkede bu hafta boyunca Başbakan Schröder’in de katılacağı pek çok anma töreni düzenlenecek.

Radikal bir aşırı sağ söylem benimseyen NPD ise neo-Nazi görüşlere destek vermekle suçlanıyor. Partinin eylemlerinde Nazi simgeleri taşıyan başları kazınmış gençler dikkat çekiyor.

NPD siyasi olarak da son yıllarda başarılı bir grafik çiziyor. Geçen yıl yapılan eyalet seçimlerinde parti Saksonya’da oyların yüzde 9,2’sini kazanmıştı.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 09:25:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?