18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Almanya´da şeriat korkusu

Avrupa’da dinci örgütlenmenin en yoğun olduğu ve ivme kazandığı Almanya’da yeni yılla birlikte köktendinciliğe karşı alınan radikal önlemler dikkat çekiyor. 1 Ocak’ta yürürlüğe giren yeni Göç Yasası’yla radikal dinciler sınır dışı ediliyor, cemaatlerin okullarda İslam dini dersi vermek için yaptığı başvurular reddediliyor, şeriatçı örgüt üyesi olduğundan şüphelenilenler isim isim izleniyor, aşırı dinci örgütlere operasyonlar düzenleniyor.

Almanya’da 2005 yılıyla birlikte gündeme oturan önlemler özetle şöyle:

YENİ GÖÇ YASASI: Yeni yasa, öncelikle Almanya’ya yeni gelenler olmak üzere yabancıların uyum kurslarına katılması ve kurslara katılmayanlara yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Yeni yasa eyaletlere, ülke için tehdit oluşturduğundan şüphelenilen yabancıların sınır dışı edilmelerine imkân veriyor. Sınır dışı edilecek kişilerin bu karara itiraz hakkı ise sadece Federal İdare Mahkemesi ile sınırlandırıldı.

RADİKAL DİNCİLER: Eyaletler de yeni Göç Yasası’na dayanarak sınır dışı etmek istedikleri radikal dincilerle ilgili listeleri hazırlamaya başladı. İlk olarak Bavyera eyaleti 10 aşırı dinciyi sınır dışı etme kararı aldı.

GÜVENLİK HAPSİ: Terör eylemi düzenlemesinden şüphelenilen yabancıların güvenlik hapsine alınması yeniden ülke gündemine girdi. Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily , sınır dışı edilmeleri mümkün olmayan yabancılar için istediği bu düzenlemeyi yeni yılla birlikte açıkladı.

DİN DERSİ VETOSU: Milli Görüşçüler, Kaplancılar, Süleymancılar, Nakşiler, Fethullahçılar gibi dinci cemaatlerin etkin oldukları Almanya’daki okullarda İslam dini dersi vermek için cemaatler birbirleriyle yarışıyor. Ancak eyaletlerin eğitim bakanlıkları öğrencilere ’’köktendincilik’’ aşılanacağı endişesiyle başvuruları reddediyor. En son Hessen eyaletinde ’’İslam Dini Cemaatler Birliği’’ devlet okullarında din dersi verme konusunda başvurdu; söz konusu başvuru, bünyesinde bulunan çok sayıda dernek ve farklı görüşler nedeniyle reddedildi.

ÖRGÜTLER İZLENİYOR: Aşırı dinci örgütler takibe alındı. Bavyera İçişleri Bakanlığı sözcüsü, İslamcı oldukları tahmin edilen 40 kişinin sürekli takip altında olduğunu açıkladı.
CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2005 Salı 08:53:27
Güncelleme :25 Ocak 2005 Salı 09:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?