18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Almanya'da şüpheli yabancılara 'güvenlik hapsi'

Almanya'da Birlik Partileri, şüpheli yabancılar için istenen güvenlik hapsi uygulamasını yasallaştırmak istiyor. Birlik Partileri Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Wolfgang Bosbach, şüpheli yabancıların güvenlik hapsine alınabilmeleri için yasa taslağı hazırladıklarını açıkladı.


Berliner Morgenpost gazetesine konuşan Bosbach, Birlik Partilerinin yeni göç yasasının yürürlüğe girmesini güvenlik hapsine endekslemek istemelerine karşı olduğunu söyledi. Bosbach, "Yeni göç yasasının çıkmasını engellersek, Almanya güvenlik açısından zayıflar. Bunu istemiyoruz" dedi.


FDP Partisi Genel Başkanı Guido Westerwelle ise, yeni göç yasasında uzlaşmaya varıldıktan sonra CSU partisinin yeni taleplerde bulunmasını eleştirdi. Birlik Partilerini uyarırken uzlaşmanın tehlikeye sokulmamasını isteyen Westerwelle, "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" gazetesine yaptığı açıklamada, Metin Kaplan olayının göç tartışmasında siyasi oyunlar için kullanılmasının yersiz olacağını söyledi.

"UZLAŞILAN GÖÇ YASASI AYNEN HAYATA GEÇİRİLECEKTİR"


Yeşiller üyesi Federal Çevre Bakani Jürgen Trittin de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Başbakan Schröder'in Birlik Partileri Genel Başkanları ile yaptığı görüşmeden sonra yeni göç yasası ile ilgili yeni taleplerin dikkate alınmayacağını belirtti. Trittin, "Yeni göç yasası hakkında uzlaşma aynen hayata geçirilecektir. Simdi yeni taleplerde bulunmak yanlış olur" diye konuştu.
Göç yasasında uzlaşmaya varılmasının partisi için büyük bir başari olduğunun da altını çizen Trittin, "Ancak Başbakan Schröder'in uzlaşma sonrası Yeşiller Partisi'nden hiçbir temsilci olmadan sadece CDU Genel Başkanı Angela Merkel ve CSU Genel Başkanı Edmund Stoiber ile kendini göstermesi partililerimizi üzmüştür" dedi.


Öte yandan, Metin Kaplan'ın takip edilmesinde yaşanan aksaklıklar hakkında SPD güvenlik politikaları uzmanı Hans-Peter Kemper, polis, Anayasayı Koruma Teşkilatı ve istihbarat servisi arasındaki iletişimin daha iyi hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Kemper, Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın ilgi alanının genişletilmesi gerektiğini belirtirken, "Anayasayı Koruma Daireleri bir araya getirilip merkezi bir çalışma sistemi geliştirilmesi gerekir. Almanya'da 17 Anayasayı Koruma Dairesine ihtiyaç olup olmadığını iyi düşünmemiz gerekir. Bana göre hayır" şeklinde konuştu.


Kemper, NPD'nin kapatılmasıyla ilgili ortaya çıkan ajan olayında bazı Anayasayı Koruma Teşkilatlarının elindeki bilgileri gizlediklerinin ortaya çıktığını söyledi. Polis ve istihbarat servislerinin arasında da iletişimin daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirten Kemper, "Güvenlik için söz konusu kurumların birlikte hareket etmesi mümkün olması lazım" dedi.

MUSTAFA ÖZBEK - BERLİN (İHA)
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2004 Pazartesi 01:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?