19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Almanya'da Yahudi karşıtlığı artıyor

Uzmanlar, Heinrich Böll Vakfı'nın Berlin'de düzenlediği 'Avrupa ve Yahudi Düşmanlığı' konulu konferansta görüşlerini dile getirdi. Vakıf uzmanlarından Ralf Fücks, sadece Almanya'da halkın yüzde 20'sinin Yahudi aleyhtarı ön yargılar beslediğini bilimsel çalışmalarla ortaya çıkardıklarını belirtti. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de bu olgunun geçmişe dayanmakla birlikte Ortadoğu anlaşmazlığından da güç aldığını, ancak Avrupa'nın, İsrail devletinin var olma hakkını hiçbir zaman tartışma konusu edemeyeceğini söyledi. Fischer, "Öyleyse, Avrupa İsrail'e bakış açısını değiştirmelidir. İsrail'in var olma hakkının tarihi ve vicdani olduğu kadar kendi çıkarları açısından da tartışmaya açılamayacağını Avrupa idrak etmelidir" dedi.
Almanya'nın siyasi hayatında ağırlıklı rol oynayan bir partinin Yahudi aleyhtarlığı ile oy avcılığı yapmaya kalkışmasının unutulamayacağını vurgulayan Fischer, "Bu davranış, Filistin'de uluslararası dayanışma gösterme ihtiyacını hisseden sağcı ve küreselleşme aleyhtarı çevrelerin yaptıklarından çok daha endişe vericidir" diye konuştu. Fischer ayrıca, Yahudi aleyhtarlığının ilk kez Federal Cumhuriyet'in en üst kademelerine kadar sıçradığını belirtti ve geçen yıl paraşütle atlarken ölen liberal politikacı Jürgen Möllemann'ı örnek gösterdi.
Sorbon Üniversitesi Felsefe Profesörü Alain Finkielkraut ise Fransa'da Yahudi aleyhtarlığının, İsrail devletinin en güçlü müttefiki olan ABD'nin lanetlenmesiyle beslendiğini kaydetti. Prof. Finkielkraut, vicdani köklerden kuvvet alan Yahudi aleyhtarlığının endişe verici olduğunu ve ırkçılığın Yahudi düşmanlığına yol açtığını söylediklerinde, "Biz yeni Yahudileri savunuyoruz, yani Filistinlileri" cevabını aldıklarını anlattı.
BERLİN - İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2004 Cumartesi 15:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?