18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Almanya'da yeni uyum programı

Almanya’da 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, uzun ve zorlu tartışmaların ardından kabul edilen yeni Göç Yasası yürürlüğe giriyor. "Federal Aile Forumu” bu vesileyle hazırladığı "Entegrasyon ile dışlanma arasında göçmen aileler” adlı programını açıkladı.

Federal Hükümet’in Göç, Yabancılar ve Entegrasyon Danışmanı Marieluise Beck başkanlığındaki bu program yabancıların toplum ve iş hayatında daha iyi iletişim kurması, eğitim ve sosyal hizmetlerden daha iyi yararlanabilmesini amaçlıyor. "Federal Aile Forumu" aileleri destekleyen bir toplum için etkin sorumluluk üstlenen sendikalar, yardım dernekleri, veliler, aile temsilcilikleri, kadın dernekleri ve diğer birçok kurumun ortak girişimi.

Aileler göç ediyor

Almanya’da yaşayan yabancı uyrukluların sayısı geçen yıl 7 milyon 300 bin olarak saptandı. Alman vatandaşlığına geçenler ile eski Sovyetler Birliği’nden geri dönen Almanya kökenliler de hesaba katıldığında bu sayı daha da artıyor. Almanya göç edenler, genellikle kişiler değil, aileler. Bu nedenle aile, anavatan ile göç edilen ülke arasında köprü işlevine sahip olması açısından büyük önem taşıyor.

Federal Hükümet’in Göç, İltica ve Entegrasyon Danışmanı Marieluise Beck, göç sürecinde ailenin taşıdığı önemin, uzun süre gözardı edildiği görüşünde. Almanya’da 12 milyon 700 bin aileden 1 milyon 700 bininin göçmen olduğunu belirten Beck, "Henüz istatistik kesinlik kazanmamış olan 2 milyon Alman asıllı Sovyetler Birliği göçmenini de eklersek, ülkede tüm çocukların beşte birinin anne ya da babası yabancı kökenli" diyor. Beck, toplumun bu olgu karşısında dışlayıcı değil, yapıcı bir tutum benimsemek zorunda olduğunu belirtiyor.

Uygulama önemli

"Federal Aile Forumu"nun sözcüsü Norbert Hocke de, yeni Göç Yasası ile bu yönde doğru bir adım atıldığını, öngörülen entegrasyonun hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor. Hocke, "Federal Aile Forumu’nun başlıca katkısı, göçün tek yönlü bir yol olmadığını göstermek olacaktır. Göçmenleri barındıran bir toplumun, bu olguya ile şimdiye dek olduğundan çok daha yoğun ilgi göstermesi gerekiyor" diye konuşuyor.
DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2004 Çarşamba 07:55:26
Güncelleme :20 Ekim 2004 Çarşamba 08:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?