18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Almanya'dan AB Anayasası'na ’evet’

Alman federal meclisi, Avrupa Anayasası ile ilgili olarak bugün yaptığı oylamada, anayasayı büyük çoğunlukla kabul etti.

Federal mecliste yapılan oylamada, 569 milletvekili Avrupa anayasasını onaylarken, 23 milletvekili anayasa için ’hayır’ oyu kullandı, 2 milletvekili de çekimser oy verdi.

Avrupa Anayasası’nın kabul edilebilmesi için meclis üyelerinin üçte ikilik çoğunluğunun onayı gerekiyordu. Anayasanın yürürlüğe girebilmesi için AB’ye üye 25 ülkenin parlamentolarının onayı gerekiyor.

Schröder’den çağrı

Başbakan Gerhard Schröder, mecliste yaptığı hükümet açıklamasında, Avrupa’da daha fazla demokrasi isteyen herkesin Avrupa Anayasası’nı onaylaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Anayasası sayesinde AB’nin karar verme yeteneğinin korunacağını belirten Schröder, anayasa metniyle çok iyi ve adil bir uzlaşma sağlandığını, ancak bunun da tüm isteklerin yerine getirebilmesi ve tüm endişelerin giderilmesi için yeterli olmadığını vurguladı.

FRANSA ENDİŞESİ
AB Anayasası’nın yürürlüğe girmesi, tüm üye ülkeler tarafından kabulünden sonra mümkün olacak.
29 mayısta Fransa’da yapılacak halk oylaması ise üye ülkelerde ciddi kaygı kaynağı olmaya devam ediyor. Çünkü ülkede yapılan son kamuoyu yoklamaları ’hayır’cıların çoğunlukta olduğunu gösteriyor.
Fransa’daki halk oylamasından ’hayır’ çıkması, diğer ülkelerde de anayasanın yürürlüğe girememesi anlamına gelecek.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber de eleştirilecek yanları olmasına rağmen, bu anayasayla AB’nin daha da güçleneceğini belirtti. Stoiber, AB’nin Hıristiyan kültürü temellerine dayandığını da ifade ederek, AB’nin Türkiye ile ancak, kendileri tarafından tam üyelik yerine önerilen ’imtiyazlı ortaklık’la iyi ilişkiler kurabileceğini tekrarladı.

Stoiber’den Türkiye’nin üyeliğine ’hayır’

AB üyesi ülkelerin çoğunun Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu öne süren Stoiber, çok sayıda tanınmış Avrupalı politikacının da Avrupa’nın ’kültürel sınırlarını’ aşmaması uyarısında bulunduğunu iddia etti.

CDU Genel Başkanı Angela Merkel de anayasanın eleştirilecek yanları da olsa, böyle bir şeyin hazırlanmasının tarihi bir adım olduğunu belirtti. Merkel, ’’Avrupa’yı bir barış ve değerler topluluğu olarak güçlendirmek için başka bir seçenek göremiyoruz’’ dedi.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 01:19:51
Güncelleme :13 Mayıs 2005 Cuma 01:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?