20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Almanya'dan Türkiye uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, tatil başta olmak üzere çeşitli nedenlerle Türkiye’ye gidecek olan vatandaşlarının dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bir metin yayımladı.
Türkiye dahil birçok ülke için uzun süreden bu yana, zaman zaman değiştirilerek hazırlanan metinlerin sonuncusunda Bakanlık Alman vatandaşlarından Türkiye’de büyükşehirlerde dikkatli olmalarını istedi.
"Dünya Çapında Tavsiye" başlığı ile yayımlanan metinde önce genel ifadelere yerverildi. Bakanlık, "Dünya çapında terör tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Öncelikli hedefler olmaları açısından sembolik karaktere sahip yerler üzerinde önemle durulmalıdır. Ayrıca halkın geniş biçimde toplandığı alanların yanısıra, dini toplanma yerleri, hükümet binaları, deniz ve hava trafiğine yönelik altyapı tesisleri, lokantalar ve turizm merkezleri de bu çerçevede dikkate alınmalıdır" dedi.
Tehlike uyarısının özellikle Ortadoğu’da ve Afganistan’da yüksek bulunduğunu kaydeden Bakanlık, "Tehlike özellikle geçmişte terörist saldırıların gerçekleştiği, terör örgütlerinin ortaya çıktığı, teröristlerin kontrol ettiği bölge insanlarının ya da onlara destek veren halkın bulunduğu, güvenlik önlemlerinin karşılaştırmalı olarak daha etkisiz yeraldığı bölgelerde ortaya çıkıyor. Tehdit aynı zamanda ABD, Rusya ya da AB üye devletlerinde de henüz dışlanmış değil" ifadesini kullandı.
Türkiye için "Güvenlik Tavsiyeleri" sayılırken de Kasım 2003 terörist katliamlarından sonra tüm ülkede güvenlik önlemlerinin daha güçlü hale getirildiği belirtildi.

Alman Dışişleri Bakanlığı şu tavsiyelerde bulundu:
"Türkiye’de, özellikle de büyükşehirlerde seyahat edenlerin özel bir dikkat göstermesi önerilmiştir.
27-29 Haziran’daki NATO zirvesi öncesinde İstanbul’da kalışlarda özellikle toplu yerlerde bulunanlar dikkatlerini artırmalıdırlar.
NATO Zirvesi için İstanbul’da hareket özgürlüğüne geniş kısıtlamalar uygulanacaktır. Bu aynı zamanda turistik yerlere girişi için de sözkonusu olacaktır. Bu süre içinde ve birkaç gün öncesinde İstanbul’a giriş çıkışlarda zaman kaybına neden olan yoğunlaştırılmış kontrollere hazırlıklı olmak gerekmektedir." .
Bakanlık "Türkiye’nin Güneydoğusunda kırsal bölgelerde PKK yanlıları ve Türk güvenlik güçleri arasındaki tartışmalar da ilerliyor.
PKK’yı izleyen Kongra-Gel Mayıs 2004’te yaptığı açıklamada, Türkiye’de güç kullanmaya dayalı eylemleri yeniden gerçekleştirmek istediğini açıklamıştı ve şimdiye kadar bu durumda dikkati çeken bir değişiklik olmamıştır" ifadesini kullandı.
Irak’a girişin üçüncü kişiler için mümkün olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı, bunun genellikle Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan talep edilen bir giriş iznine bağlı olduğunu da kaydetti. Bakanlık, Türk-Irak sınırına bir seyahat için izin alınması gerektiğini vurgularken Irak Yabancılar Ofisi’nin seyahat uyarılarının da dikkate alınmasını istedi.
Bakanlık şu tavsilerde bulundu: "Seyahatler gündoğumundan sonra geniş caddelerde yapılmalı, tehlike yaratabilecek olayladan sakınılmalıdır. Türkiye’nin içinde ve dışında uyuşturucu kaçakçılığı gibi uyuşturucu tüketiminin de suç olduğunu ve yüksek hapis cezaları öngörüldüğünü bilmek gerekiyor. Türkiye’de antika ve eski esek almak, bulundurmak ve ihraç etmek yasaktır ve 10 yıla kadar hapis cezası vardır. Dışişleri Bakanlığı geri dönüşlü yabancı sağlık sigortalarının acilen dikkate alınmasını tavsiye eder." .
Bakanlık belirtilen koşullarda anlık değişmelerin yaşanabileceğini, seyahat acentaları önerilerinin Dışişleri Bakanlığı’nı bağlamayacağını belirtti, Türkiye’ye gideceklerin merak edilen konularda daha fazla bilgi için yerel Alman devlet temsilciliklerine başvurabilecekleri belirtildi.

GİZLİ SERVİSLER DE UYARIYOR

Bu arada Welt am Sonntag gazetesinde yayımlanan bir haberde, batılı gizli servislerin sadece Afganistan, Pakistan, Suudi Arabistan ya da Yemen gibi ülkelerde değil popüler turist ülkeleri olan Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Polonya, Danimarka ve Türkiye’de de İslamcı terör tehdidinin bulunduğu uyarısında bulundukları belirtildi.
İspanya’nın Irak’tan askerlerini çekmesine karşın henüz İslamcı terör tehdidi dışında kalmadığı da kaydedildi.
Gazete Alman Seyahat Acentaları ve Tur Operatörleri Federasyonu sözcüsü Sibylle Zeuch’un, "Terör tehditleri turizm sektörüne geçici etki yapıyor, tehdit sonrasında sektör yeniden hız kazanıyor. Türkiye’de ağır saldırılar olmasına karşın talep orası için tırmanışa geçti" sözlerine yerverdi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2004 Pazartesi 20:15:08
Güncelleme :21 Haziran 2004 Pazartesi 20:18:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?