31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Almanya'yı karıştıran cami

Dev Köln Camii daha tamamlanmadan Almanlar'ı birbirine düşürdü. Caminin yapımını engellemek için parti kurulurken Köln Belediye Başkanı ise savundu.

Almanya'nın Köln kentinde iki yıl içinde tamamlanması planlanan 23 milyon dolarlık Köln Ehrenfeld Camii'ni mercek altına alan Bloomberg haber ajansına göre cami Almanların ve hatta Avrupalılar'ın korkulu rüyası haline geldi.

"Almanya'nın en büyük camisi, Avrupa'nın İslamlaştırılmasına yönelik korkuları kamçılıyor" başlıklı haberde, Köln'ün en büyük alışveriş caddesinde, sadece türbanlı kadınlara hizmet veren özel odalara sahip kuaförlerin bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Radikal İslam'ın sembolü olarak görülüyor

Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma'a göre "Cami, İslam'ı arka sokaklardan merkeze getirerek belki de fanatik İslamcıların etkisinden kurtaracak". Ancak bu açıklama, cami ile ilgili en iyimser görüş.

Almanlar'ın büyük bir kısmı Köln camisini aşırı İslam'ın ve aynı zamanda Köln'de yaşayan ve çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu 120 bin Müslüman'ın entegrasyonu reddedişinin bir sembolü olarak görüyor.

Bloomberg'e göre, sıradan Alman ise Köln'de yaşayan Müslüman toplumunun neden bu kadar büyük bir cami istediğini anlamakta güçlük çekiyor. Bloomber'in konuştuğu 56 yaşındaki taksi şoförü Laszlu Reischl "Köln Katedrali yakınındaki küçük bir şapele gidip ibadetimi yapıyorum. Daha büyük bir yerde ibadet daha değerli mi oluyor? Neden bu kadar büyük bir cami için ısrar ettiklerini anlamıyorum" diyor.

Türklerin entegrasyonu için çabalar boşa gitmiş

Cami ile ilgili tartışmalar Almanya'nın, Türkler'in entegrasyonu için verdiği 50 yıllık mücadelenin boşa gittiğinin bir göstergesi olarak niteleniyor. Bloomberg "Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat ayındaki Almanya ziyareti sırasında 'Asimilasyon insanlığa karşı suçtur' sözleri gerilimi iyice tırmandırdı" ifadesini de kullandı.

Almanya'nın İslamlaştırılması için bir adım olarak görülen dev Köln Camisi'nin yapımını engellemek için caminin yapılmasını engellemek için 'Pro Köln' adlı aşırı sağcı bir dernek de kuruldu. Derneğin partiye dönüşmesi için Ocak ayında düğmeye basıldı.

Caminin yapımını engellemek için parti kuruyorlar

Şu ana kadar Köln'ün Ehrenfeld bölgesinde caminin yapılmasını engellemek için 20 bin imza toplayan derneğin üye sayısı da 300'e ulaştı. Dernek, önümüzdeki yıl Köln'de yapılacak belediye meclisi seçimlerine katıldıktan sonra, 2010 yılında da Kuzey Ren Vestfalya'daki eyalet seçimlerine katılmayı planlıyor.

Şubat 2008'de planlanan caminin ilüstrasyonları medyaya dağıtılmıştı. Modern mimarisi ve boyutlarıyla dikkat çekiyor.

...
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2008 Cumartesi 05:48:26
Güncelleme :5 Nisan 2008 Cumartesi 16:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oflu fatih IP: 88.77.79.xxx Tarih : 6.04.2008 11:16:42

TÜRKIYETE BAZILARI ISLAMDAN RAHATSIZ OLUYORDA HIRISTIYAN AVRUPALI ENTISELENMIS COKMU GÖRECEGIZ NORMALDIR BIZ ÖNCE MÜSLÜMAN ÜLKEMIZDE MÜSLÜMANLARA SAYGI DUYALIM MEDYASI ILE POLITIKASI ILE SONRA AVRUPALI HAKKIMIZDA NE DÜSÜNDÜGÜNÜ DÜSÜNELIM SON DÖNEMLERDE TÜRKIYETE YASANANLARDAN SONRA AVRUPALIYI ELESTIRMEYE UTANIYORUM AVRUPALI EN AZINDAN GÖSTERMELIKTE OLSA DINIME SAYGI DUYUYOR TÜRKIYETE BU KONUDAN DOLAYI PARTI BILE KAPATMA DAVALARI ACILIYOR SIZ BILIRSINIZ YINEDE SAYGILAR SUNARIM oflu fatih Almanya