19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Ambarlı Gümrüğü'nde 500 Kalaşnikof ele geçirildi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İstanbul Ambarlı Gümrüğü'nde yapılan aramalarda 500 adet kalaşnikof marka yarı otomatik harp silahı ve bu silahlara ait çok sayıda şarjör ele geçirildiğini bildirdi.
Bakan Tüzmen, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu silahların Bulgaristan'ın Burgaz Limanı'ndan hareket eden Malta bayraklı Varna isimli gemide ele geçirildiğini belirtti. Bakan Tüzmen, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:
"Ambarlı Gümrük Müdürlüğü'ne 20.04.2004 tarihinde yapılan başvuruda tüfekler spor için av tüfeği olarak beyan edilmiştir ve bu silahların Türkiye üzerinden Hamburg'a, oradan da Paraguay'a transit edileceği belirtilmiştir. Gümrük görevlilerimizin şüphesi üzerine konteynırda yapılan aramada, bu silahların av ve spor silahı değil, yarı otomatik harp silahı olduğu görülmüştür. Ayrıca beyanda belirtilen 5'li şarjör dışında 500 adet de 30'lu şarjör bulunmuştur. Silahlar Büyükçekmece Jandarma Komutanlığı aracılığı ile incelettirilmiş ve bu silahların AK-47 Kalaşnikof marka harp silahı olduğu raporu alınmıştır. Konteynır ve muhteviyatı silahların beyanının Gümrük İdaresi'ni yanıltma amacı güttüğü, silahların yurda sokulacağı kanaati oluştuğundan silahlara el konularak jandarmaya teslim edilmiştir."
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gümrüklerde kontrollerin sıklaştırıldığı belirterek, özellikle X-Ray cihazlarının uyuşturucu ve diğer kaçak malların yakalanmasında önemli katkılar sağladığını bildirdi. Bakan Tüzmen, 1 Ocak 2004 tarihinden bu yana 337 olayda 125 trilyon lira değerinde uyuşturucu ve kaçak eşya yakalandığını kaydetti.
Tüzmen ayrıca, Uzakdoğu ülkelerinden yurda sokulmak istenen düşük faturalı ve kalitesiz mallarla da mücadele ettiklerini vurgulayarak, "Haksız ithalata karşı 557 kalem mal sınıfı ve 17 bin firma ön incelemeye tabi tutulmuş ve bunun sonucunda 435 firma incelenmek üzere denetim birimlerine intikal ettirilmiştir. İnceleme ve denetimler için 43 gümrük kontrolörü görevlendirilmiştir. Yapılan soruşturmalar sonucunda bugüne kadar 3.5 trilyon lira vergi, 10.2 trilyon lira ceza tahakkuk ettirilmiştir" dedi.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2004 Pazartesi 16:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?