18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Amerika ekonomik krizini fırsata çeviriyor - 2

Bir önceki yazımda da izah etmeye çalıştığım gibi ABD, ekonomik ve siyasi anlamda karşısında olduğu güçlere gözdağı vermek için çok iyi bir fırsat yakalamıştı ve bunu da hayata geçirirken acımasızca davranmıştır, nasıl mı?


Biliyorsunuz Lehman Brother ile hemen aynı durumda olan birçok finansal kuruluş için yardım paketleri açıklarken, Lehman Brother’ın batmasına göz yumulmuş ve krizin daha da yaygınlaşıp önce Avrupa’yı daha sonra da Çin, Rusya gibi ülkelere vurmasını sağlamıştır.

Peki, neden?


Son dönemler de yaşanan petrol fiyatlarındaki yükseliş sayesinde Arapların elinde oluşan birikimleri ABD’nin kriz ile eritmeye çalıştığı birçok uluslar arası makalede ifade edilmektedir. Arap sermayesinin elindeki bulunan fon ya da hisse senetleri nedeni ile Amerikan finans sistemi üzerinde etki kurabileceği endişesi ile bu yola başvurulduğu Amerikan Dışişleri Bakanlığı Planlama Departmanı eski Başkanı Richard N. Haass tarafından kaleme alınmıştır.


Fltecher Üniversitesi Dünya Siyaseti Kürsüsü Başkan yardımcılığını yürüten Daniel Dresener’in The American dergisinin Mayıs-Temmuz sayısında ‘Ulusal Fonlar Geliyor’ başlığında yayınladığı bir başka yazıda ise Arap sermayesinin önümüzdeki dönem piyasalara hâkim olacağını ifade etmişti.


Amerikan kaynaklarında bunlar okurken, krizin patlak vermesinin ardından bazı Arap internet sitelerinde Amerika’daki bazı şirket ve bankalara özellikle de Arap ve Asya sermayesinin yatırım yaptıkları kurumların, bu sermayeleri yutmak amacı ile kasıtlı olarak iflas ettirildiği iddia edilmiştir.


Amerika artan petrol ve doğalgaz fiyatları nedeni ile Rusya’nın elindeki yüz milyarlarca doları, Arap şeyhlerin ellerinde biriken yaklaşık 1 trilyon doları ve Çin’in elindeki 2 trilyon doları kendine kanalize etmek istemesi son zamanlardaki en dikkat çekici iddia’dır. Bunu da Global kriz sayesinde, hem kendisine yatırım yapmış olan bahsettiğim ülkelerin yatırımcıların elindeki karlarını eriterek hem de son zamanlarda bu ülkelerin çeşitli nedenlerle ellerinde biriktirdikleri trilyonlarca doları kendisine çekmek istemesidir.


Rusya borsası % 65 lere varan oran da değer kayıpları ile tepetaklak hale gelince toparlanamayacağını anlayıp Rusya borsasını kapatmak zorunda kalmıştı. Örneğin, kriz den önce 360 milyar dolarlık değere ulaşan Gazprom, krizden sonra 150 milyar dolara gerileyerek değer kaybetti.


Sonuç olarak: küresel krizin ekonomik nedenlerinin yanında, ABD’nin Çin-Rusya-Arap gibi kendisi için farklı nedenlerden dolayı tehlike gördüğü yukarıdaki ülkelere dünyanın Süper gücünün hala Amerika olduğu bir kez daha gösterme fırsatını kullandığına inanıyorum.
 

Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 12:58:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?