22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Amerika'da işler iyice karıştı

CİA, Beyaz Saray'dan davacı oldu. Beyaz Saray, bir CIA ajanının adını intikam amacıyla basına sızdırmakla suçlanıyor.

ABD'de patlayan ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in koltuğunu sarsan Dr.David Kelly olayının benzeri skandalda, Beyaz Saray, bir CIA ajanının adını intikam amacıyla basına sızdırmakla suçlanıyor. CIA Başkanı George Tenet, söz konusu olay nedeniyle, Beyaz Saray'ı Adalet Bakanlığı'na şikayet etti. Şimdi, ajanı kimin basına sızdırdığı araştırılıyor.
     
     CIA'nin raporuna göre, olay şöyle meydana geldi: Irak savaşından önce CIA'ya, Saddam'ın, nükleer silah üretmek için Nijer'den uranyum almaya çalıştığı bilgisi geldi. Bunun üzerine CIA, eşi 26 yıllık ajan olan emekli elçi Joseph Wilson'u iddiaları araştırmak üzere Nijer'e yolladı.
     
     İddiaların asılsız olduğunu öğrenen Wilson, İngiliz Independent gazetesine bu yolda demeç verdi. Bunun üzerine Beyaz Saray, Başkan George Bush'un geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Irak'ın kitle imha silahlarıyla ilgili olarak sarf ettiği, Irak'ın Nijer'den uranyum almaya çalıştığıyla ilgili 16 kelimenin yanlış olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.
     
     FEDERAL SUÇ
     
     Bunu hazmedemeyen bazı Beyaz Saray yetkilileri intikam amacıyla, geçtiğimiz Temmuz ayında Wilson'un eşi Valerie Plame'in ajan olduğunu basına sızdırdı. Bu yetkililer, en az 6 gazeteciyi arayarak, Plame'in adını verdi. Bu gazetecilerden biri olan Robert Novak, Wilson'ın eşinin Plame'in, CIA'da kitle imha silahı üzerine çalışan gizli bir ajan olduğunu yazdı. Bu durum, CIA'yı son derece öfkelendirdi.
     
     Washington Post'a göre, Beyaz Saray'dan iki yetkili Wilson'dan intikam almak için eşinin adını sızdırdı. Bu yetkililerden birinin, Beyaz Saray danışmanı Karl Rove olduğu belirtiliyor. Bir ajanın adını deşifre etmek, ABD'de federal suç sayılıyor. Bu suçun cezasının, 50 bin dolar para ve 10 yıla kadar hapis olduğu ifade ediliyor.
     
     İngiltere'de de benzer bir olay yaşanmış, BBC'nin İngiliz yönetiminin Irak raporunu abarttığı yolundaki haberi üzerine hükümetin haber kaynağı olarak adını açıkladığı Dr. David Kelly intihar etmişti.

 

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2003 Salı 10:35:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?