22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Amerikalı'dan türkü kasedi

Turist olarak geldiği Türkiye’den etkilenip Bursa’ya yerleşen, adını Cem Kervan olarak değiştiren ABD’li Geoff Carvey, "Dem Geldi Dem" adlı türkü kasedi çıkardı.

Hollywood’da doğan, bir lisede öğretmenlik yaparken 19 yıl önce tatil için geldiği Türkiye’ye hayran kalarak yerleşen ve Türk vatandaşı olan 47 yaşındaki Cem Kervan (Geoff Carvey), turist olarak Türkiye’nin birçok yerini gezdiğini ve bu sırada tanıştığı arkadaşlarından birinin çaldığı bağlamadan çok etkilendiği söyledi.

“TÜRKÜ KASETLERİNDEN ÇOK ETKİLENDİM”

Tatil bitiminde Türkiye’den ayrılırken çeşitli tarzlardaki Türkçe müzik kasetlerinden birkaçını aldığını anlatan Kervan, ülkesinde dinlediği özellikle türkü kasetlerinden çok etkilendiğini vurguladı. Kasetteki türkülerin, sözlerini anlamamasına rağmen adeta içine işlediğini ifade eden Kervan, “Sözlükten kasetteki parçalarda yer alan Türkçe kelimelerin İngilizce karşılıklarını okuduğumda daha da etkilendim. Bu müzik beni tam anlamıyla büyüledi ve o yaz, Türkiye’de yaşamak istediğime karar verdim” dedi.

EŞİYLE İSTANBUL’DA TANIŞTI

Cem Kervan, 1987 yılında bu kez işini, annesini, babasını, kardeşlerini ve her şeyini geride bırakarak Türkiye’ye geldiğini ve İstanbul’a yerleştiğini, ABD vatandaşı olan eşi Kristi ile de bu şehirde tanışarak evlendiğini kaydetti.

Kendisinin “Geoff” olan ismini “Cem”, eşinin ise “Cemre” olarak değiştirdiğini anlatan Kervan, daha sonra yaşam şartları daha iyi olduğu için Bursa’ya yerleştiklerini ve bir firmaya bağlı olarak turizm rehberliği yaptıklarını söyledi.

Türkçe’yi iyi derecede bilen Kervan, yıllar geçtikçe Türkiye’ye olan sevgisinin arttığına işaret ederek, şöyle konuştu: “Bursa’da müzik yapım stüdyomuzu kurduk. Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nda bir yandan hem Türk Halk Müziği dersleri aldım bir yandan da solfej ve nota dersleri verdim. Bu arada bağlamanın yanı sıra diğer Türk enstrümanlarını çalmayı öğrendim. Türk insanları çok nazik. O dönemde Türkçem iyi olmadığı halde bana çok sabırlı davrandılar.”

Kaya (13) ve Ayla (11) adındaki iki çocuğunun Türkiye’de dünyaya geldiklerini, ailece 2002 yılında da Türk vatandaşlığına geçtiklerini dile getiren Kervan, Türk Halk Müziği’ni çok sevdiğini, özellikle Arif Sağ, Musa Eroğlu, Aşık Mahsuni Şerif ve Erdal Erzincan gibi sanatçıları dinlediğini belirtti.

“TÜRKÜLER ÇOK BÜYÜK HAZİNE”

Kendi besteleri ve sözlerinin yer aldığı bir kaset çıkararak içimdeki Türk Halk Müziği aşkını dışa vurmak istediğine değinen Kervan, şunları kaydetti: “(Dem Geldi Dem) adını verdiğim kasedimin içinde deyiş ve nefes tarzında 10 parça var. Parçalarımın içerik olarak tasavvufi bir tarzı bulunuyor. İnsan sevgisinden ve hak sevgisinden yola çıktığım parçalarımda sevgiyi vurguladım. Kasedi, ticari bir kaygıyla yapmadım. Şöyle bir deyim var (Kervan yolda dizilir). Benim de soyadım Kervan, bundan sonrasını yaşayıp göreceğiz.

Türküler çok büyük hazine, Türkiye bu hazineyi iyi değerlendirmeli. Ben de bu hazineyi değerlendiriyorum. Amacım türküleri yabancılara daha fazla tanıtmak. Bence, başka dillere tercüme edilerek konserler verilirse türkülerimize o zaman hakettiği değer verilir.”
AA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2005 Perşembe 15:45:36
Güncelleme :26 Mayıs 2005 Perşembe 19:43:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?