18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Amerikan-Türk Dernekleri’nden Bush’a mektup

Washington - Amerikan-Türk Dernekleri’nin (ATAA) Başkanı Vural Cengiz, Ermeniler’in sözde soykırımın anma tarihi kabul ettiği 24 Nisan dolayısıyla bir açıklama yapması beklenen ABD Başkanı George W. Bush’a mektup göndererek Bush’tan, sadece Ermeniler’i değil, o dönemdeki "bütün masum kurbanları" anan bir açıklama yapmasını istedi.

ABD’deki 54 Türk derneğini çatısı altında toplayan ATAA’nın Başkanı Cengiz, "uzun dönemli Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermeye yönelik belli gruplardan gelen baskılara rağmen, iki ülkenin ortaklığına verdiği sürekli destek için" Bush’a teşekkür etti.

Cengiz, "Türk Amerikalılar olarak, Birinci Dünya Savaşı’nda yaşanan Osmanlı trajedisine ilişkin tarihi duyarlılık konusunda tarafsızlığınızı korumanızı takdir ediyoruz ve bu yıl da 24 Nisan açıklamanızda Birinci Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde Osmanlı İmparatorluğu’nda silahlı ayaklanmalar, iç kavga, yeniden yerleştirme, hastalık ve açlıktan ölen bütün kurbanları hatırlamanızı istiyoruz" dedi.

Bush’tan bugün yapması beklenen açıklamasında, "sadece Ermeniler’i değil, bütün masum kurbanları anarak adil davranmasını" istediğini belirten Cengiz, 1885’lerden başlayarak Osmanlı Ermenilerinin, imparatorluğun doğu illerini kapsayan etnik ve siyasi bir Ermeni devleti yaratma amacıyla ayaklanma başlattıklarını kaydetti.

Cengiz, Ermeni militanların kasaba kasaba, Osmanlılar’a sadık sivilleri katlettiğini, Van bölgesinde bu saldırılarda 40 bin Türk, Kürt, Arap ve Musevi’nin hayatını kaybettiğini yazdı. Ermeniler’in, Çarlık Rusyası ve Fransız ordusuyla işbirliği yaptığını belirten Cengiz, yabancıların işgali, Ermeniler’in ihaneti ve silahlı ayaklanmasına maruz kalan Osmanlı hükümetinin, Ermeniler’i savaş bölgesinden uzaklaştırarak bu duruma karşılık verdiğini kaydetti. Cengiz mektubunda, savaş bölgesi dışındaki Ermeni nüfusunun bu durumdan etkilenmediğini hatırlattı.

Bush’a gönderilen mektupta Cengiz, Birinci Dünya Savaşı sonunda "4 milyondan fazla Osmanlı Müslüman, yaklaşık 600 bin Osmanlı Ermeni ve 100 bin Osmanlı Musevi’nin" öldüğünü belirtirken, "Türk, Kürt, Arap ve Musevi kurbanların, Ermeni teröristler tarafından katledildiğini görmezden gelen Ermeni lobi grupları, ABD ve diğer ülkeleri bütün dünyada ajite ederek Türk milletini, Ermeniler’e karşı soykırım uyguladığına siyasi olarak iknaya çalışıyor" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Amerikan-Türk Dernekleri Asamblesi, Ermeni soykırımı konusunda bir tasarıyı kabul eden Polonya parlamentosunu protesto etmek için 3-8 Haziran tarihleri arasında bu ülkeye gerçekleştirilmesi öngörülen ATAA heyetinin ziyaretini iptal etti.

Büyükelçilere Ermeni mektubu

Doğu Anadolu Bölgesi’nden 24 dernek ve vakıf, "Ermeni soykırımı" iddialarıyla ilgili olarak, 25 yabancı ülkenin Ankara’daki büyükelçilerine birer mektup gönderdi.

Dernek ve vakıf üyeleri, Kızılay Postanesi’ne gelerek, İngilizce, Almanca, Fransızca ve Türkçe yazılmış mektupları, bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler ve komşu ülkeler ile Türk cumhuriyetlerinin Ankara’daki büyükelçiliklerine postaladılar.

Erzurum İktisadi ve Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV) Yönetim Kurulu Üyesi Vahdet Nafiz Aksu, Ermeni diasporasının, "çağın en büyük yalan ve iftirasını tekrar gündeme getirerek, 24 Nisan’ı sözde Ermeni soykırımının yıldönümü ilan ettiğini" belirtti.

Savaş halindeki Osmanlı’nın kendi iç güvenlik ihtiyacı nedeniyle aldığı asayiş tedbirlerini ve zorunlu göç yasasını "soykırım" olarak niteleyen Ermeni tezlerine, medeni dünyanın itibar etmesinin üzücü ve düşündürücü olduğunu ifade eden Aksu, "Medeni dünya bilmelidir ki, böyle bir sonuca alet olacak devletleri, hukuk ve adaletin egemen olacağı gelecek yüzyıllarda insanlık alemi asla affetmeyecektir" dedi.

Yüzyıllarca Ermenilerle birlikte yaşamış bölge halkı olarak, şu anda hiç bir husumet ve düşmanlık beslemediklerini dile getiren Aksu, "Tarihi gerçekler saptırılmasın, tarih parlamentolara değil bilim adamlarına yazdırılsın. Bölgemizde bu konuda inceleme yapacak, olayları yaşamış ailelerle görüşmek isteyen bütün Batılı dostlarımıza ev sahipliği yapmaya hazırız" diye konuştu.


AA
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2005 Pazartesi 01:41:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?