20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Anadolu firmalarına 'borsa' yolu

Bakan Ekren: "Ankara, İstanbul ve büyük finansal merkezlerde ki imkan ve kaynakların Anadolu'nun ihtiyacı olan bölgelerini de götüreceğiz" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, "Türkiye ekonomisi milli gelir büyüklüğü olarak dışa açıklık derececi olarak önemli bir eşiği geçti. Bu eşikten sonra 2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en önemli 10 ekonomisinden birisi olabilmek için özel sektörün ve kamu sektörünün iyi kurgulanmış bir ekonomik yaklaşıma ihtiyacı vardır" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) koordinasyonunda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) katkıları yürütülen 'Sermaye Piyasalarının Geliştirilmesinde İşbirliği' projesi Başbakanlıkta düzenlenen bir protokol töreni ile imzalandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 60. hükümetinin iktidara gelir gelmez ekonomik kalkınma ve gelişme sürecinde yerel dinamiklerin son derece önemli olduğunu ve yerel dinamiklere dayalı bir küreselleşmenin rekabeti artıracak düzenlemelerin kalıcılığının daha fazla olduğunu vurguladıklarını anımsattı.

Ekren: "Bölgesel ve yerel dinamikler güçlendirilecek"

Ekren, illerde yaptıkları toplantılarda gündeme gelen en önemli konulardan birisinin finansmana erişim konusunda bundan yeteri kadar yararlanılmadığı noktasında olduğunu söyledi.

Bölgesel ekonomik ve kalkınmayı sağlamak istediklerini vurgulayan Ekren, Türkiye'deki kurumsal alt yapıdaki dengesizlikleri ortadan kaldırmayı istediklerini kaydetti.

Ekren, "Türkiye ekonomisi milli gelir büyüklüğü olarak dışa açıklık derececi olarak önemli bir eşiği geçti. Bu eşikten sonra 2023 yılında Türkiye'nin dünyanın en önemli 10 ekonomisinden birisi olabilmek için özel sektörün ve kamu sektörünün iyi kurgulanmış bir ekonomik yaklaşıma ihtiyacı vardır.

Protokolün verdiği en önemli mesaj yerel dinamiklere bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme sürecinde çok ciddi bir finansal açılımı da beraberinde getirmiştir. Ankara, İstanbul ve büyük finansal merkezlerde ki imkan ve kaynakların Anadolu'nun ihtiyacı olan bölgelerini de götüreceğiz. Bölgesel ve yerel imkan ve kaynakların da büyümesine fırsat vereceğiz. Yerel dinamiklerin küresel bir ivme kazanmasına da yol açacak" diye konuştu.

İMKB Başkanı Erkan: "Şu an 220 milyar dolar piyasa değerimiz var"

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye çapındaki bütün şirketlere bu proje sayesinde daha rahatlıkla ulaşabileceklerini söyledi. Şirketlerin halka arz yoluyla fon ve finansman almaları konusunda bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi hedeflediğini belirten Erkan, sanayi ve ticaret odaları bünyesinde destek birimlerinin oluşturulacağını ve KOBİ'ler aracılığı ile seminerler düzenleneceğini belirtti. Bağımsız denetim firmaları, çeşitli danışmanlık firmaları ve hukuk büroları kurumsal yönetim şirketlerini
destekleyen şirketler gibi kurum ve meslek kuruluşlarının proje içerisinde zaman içerisinde dahil edileceğini kaydeden Erkan, "Hedeflerimiz İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerini Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası'na eşit hale getirmektir. Şu anda yaklaşık 220 milyar dolar civarında bir toplam piyasa değerimiz var.

Önümüzde yaklaşık 2.5, 3 katına kadar halka arz potansiyelini kullanabilme imkanımız var. Türkiye'deki en büyük bin firmamızın sadece 138 tanesi İMKB'de işlem görüyor. Çok büyük bir potansiyel hala sermaye piyasasından faydalanabilmiş değildir. Gelişmekte olan ülkelere göre yaklaşık 3.1 oranında bir sermaye piyasası temsilimiz vardır" dedi.

1990-2000 yılları arasında yıllık halka arz edilen şirketlerin sayısının ortalama 24'den 2007 döneminde 7'ye düştüğünü hatırlatan Erkan, yüzde 71'lik bir azalma olduğunu söyledi. Erkan sözlerine şöyle devam etti:
"Önümüzdeki dönemde halka arzlarımızda gelişmekte olan ülkeler seviyesini yakalamayı hedefliyoruz.

Erkan: "ISO 500'den sadece 96 tanesi borsada işlem görüyor"

ISO 500'den sadece 96 tanesinin borsada işlem görüyor. 96 firmamız toplam satış hasılatının yüzde 40'ını teşkil ediyor. öz sermaye toplamlarının yüzde 35'i İMKB'deki en büyük 500 şirket içerisinde bulunan 96 şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Geri kalanları da bu protokol sayesinde sermaye piyasasına çekmeye çalışıyoruz. Bölge borsası olma yolunda ki çalışmalara da katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Erkan, konuşmasında İMKB'nin çalışmalarına da değindi. KOBİ niteliğindeki şirketlerin halka arz gerçekleştirip işlem görebileceği yeni bir piyasa yapılanmasına gidildiğini, bu çerçevede gelişen işletmeler piyasasının da 2008 yılı sonuna kadar borsada açılmasını planladıklarını söyledi.

Mali ve kurumsal potansiyeli yüksek olan şirketlerin tahsisli satışlar suretiyle nitelikli yatırımcılar tarafından oluşturulacağı bir işlem platformunun oluşturulmasını hedeflendiğini belirten Erkan, hem halka açık olanlar hem de halka açık olmayanlar şirketlerin hisse senetlerinin de kurumsal yatırımcılar ve nitelikli yatırımcılar tarafından alınıp satılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Protokolün imzalanması ile birlikte Anadolu'nun önde gelen sanayisi gelişmiş illerine ziyaretler yapılacağını anlatan Erkan, ilgili tüm kurumların katılım sağlanarak bilgilendirme toplantılarına başlanacağını dile getirdi. İstanbul Menkul Kıymetleri'nin Türkiye'nin borsası haline getirmek istediklerinin vurgulayan Erkan, "Biz yeterince Türkiye'yi temsil etmediğimizi düşünüyoruz. Bu çalışma sonucunda bir Türkiye borsası oluşturmayı planlıyoruz. Bu çerçevede sanayi ve ticaret odalarımıza asgari 5 şirket getirin sizin odalarınızın dahil olduğu bir şehir endeksi oluşturalım. O ilde şirket yoksa bölgesel endeksler oluşturalım" diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol ise konuşmasında, Türkiye'de çok dinamik bir yapı olduğunu ancak kurumsallaşmaya ihtiyaç duyulduğunu ve danışmanlık hizmeti verilmesinin gerektiğini söyledi.

Protokolün en güzel amacının da şirketlere danışmanlık hizmeti vermek olduğunu kaydeden Erol, "2008 sonuna kadar faaliyete geçmesini istiyoruz. Şirketleri kurumsallaştırıp sermaye piyasasına çekeceğiz" dedi. Erol, Sermaye Piyasası'na kayıtlı bulunan 320 şirketin borsaya açıldığını, borsaya açılmamış ise 250 şirketin bulunduğunu bildirdi. Erol, borsa şirketi olma yolunda çalışmaları da sürdüklerini belirtti.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ekonominin dinamik omurgası olan KOBİ'lerin kurumsal yapılanmalarının yetersizliği nedeniyle mahalli sistemden ve teşviklerden yeterince yararlanamadığını belirterek, "KOBİ'lerimiz için küçük güzeldir devri sona ermelidir. İşini büyütemeyen, rekabette söz sahibi olamaz.. Küresel iş yapan daha fazla Türk şirketi görmek istiyoruz. Sermaye piyasalarının geliştirilmesini amaçlayan bu proje ile kobilerimizin asli temsil mekanizmaları olan oda ve borsalarımız şirketlerimizi halka açmaya yönlendirecektir. Bu girişim öncelikle başta kobilerimiz olmak üzere şirketlerimizin finansal kaynak çeşitliliğini artıracaktır. KOBİ'lerimizin kurumsallaşmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı Nevzat Öztangut, sermaye piyasasının ana hedefinin sermayeyi tabana yaymak olduğunu söyledi. amacın TOBB'a üye ticaret odalarının üyelerine daha sistemle olarak ulaşabilmek ve onlara sermaye piyasasını tanıtabilmek olduğunu söyledi. Öztangut, projeye eğitim alanında destek vereceklerini söyledi.

Amaçlarının bütün Türkiye'ye yayılmış, küçük ve orta boy şirketleri piyasaya çekebilmek ve kaynak temininde sermaye piyasasında alternatifi olması olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından sermaye piyasalarının geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2008 Perşembe 15:17:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?