17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Anadolu'nun 4 bin yıllık tarihi internette

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi grubu, Türkiye’deki 3 bin 341 arkeolojik yerleşim alanına ilişkin bilgileri internet üzerinden bir veri tabanında sunmaya başladı.

Türkiye genelinde bağımsız arkeolog ve bilgi işlem uzmanlarıyla 11 yıldır çalışan TAY Projesi grubu, Türkiye haritası üzerinde oluşturulan bir veri tabanı aracılığıyla tarihi bölgelere ışık tutuyor.

Veri tabanında Eski Taş Çağı’nın başı ile İlk Tunç Çağı’nın sonuna kadar bulunan yerleşim alanları gösteriliyor. Burada 11 bin 837 fotoğraf sergileniyor.

‘Geldim, gördüm, tıkladım’

‘Geldim, gördüm, tıkladım’ adlı veri tabanı ‘duyarlı harita’ denilen Türkiye haritasının üzerine yerleştirildi. Merak edenler, ‘tayproject.org/veritab.html’
adresinden bu veri tabanına ulaşabilecekler.

Türkiye’nin arkeolojik envanterini ortaya çıkarmak için bu çalışmayı başlattıklarını söyleyen TAY Projesi Koordinatörü Oğuz Tanındı, bu veri tabanın dünyada bir benzeri daha olmadığını söyledi.

Tanındı, “İngiltere, İsrail gibi ülkelerde bu yönde hazırlanan veri tabanları bile bu kadar kapsamlı değil. Ayrıca, bunlara her isteyen vatandaş ulaşamıyor” dedi.

Resmi kuruluşlar için de kolaylık

Uygulamanın tarih meraklıları kadar resmi kuruluşları da ilgilendirdiğini belirten Tanındı, ’’bu uygulama sayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, güvenlik güçleri kolay ve kısa sürede istenilen tarihi bilgiye kolayca ulaşabilecek. Araştırmalarımızı daha da geliştirerek, Klasik Çağlar, Urartu, Roma ve Bizans dönemine ait bilgileri de veri tabanına ekleyeceğiz” diye konuytu.

Anadolu topraklarındaki 4 bin yıllık tarihin bu projeyle gözler önüne serildiğini vurgulayan Tanındı, bu projeyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini de Türkiye’ye çekmeyi planladıklarını söyledi.
cnn turk
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2004 Cumartesi 13:39:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?