18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

ANAP ve SHP’ye Hazine yardımı yok

Vetolu partilere Hazine yardımı yasa tasarıs komisyonda aynen kabul edildi. Buna göre ANAP ve SHP Hazine yardımı alamayacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade ettiği siyasi partilerde yapılacak Hazine yardımının yeniden düzenlenmesine ilişkin yasa, Anayasa Komisyonu’nda aynen kabul edildi.

Yasa, seçimlere katılabilmek için örgütlenme şartının yanı sıra en az 3 milletvekiline sahip partilerin de Hazine yardımından yararlanmasına ilişkin Siyasi Partiler Kanunu’nun Geçici 16’ncı Maddesi’ni yürürlükten kaldırıyor.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle genel seçimlerde yüzde 7’nin üzerinde oy alan siyasi partiler, Hazine yardımından yararlanabilecek.

HAZİNE YARDIMI ALAN PARTİLER

Bu durumda gelecek yıl AKP, CHP, DYP, MHP ve Genç Parti Hazine yardımından yararlanacak. 3 Kasım 2002’de yapılan son genel seçimlerde barajı geçemeyen DYP yüzde 9.55, MHP yüzde 8.34, Genç Parti de yüzde 7.25 oranında oy almıştı.

Kabul edilen yasa tasarına göre, Meclis’te 10 milletvekileni sahip ANAP ile 5 milletvekili bulunan SHP Hazine yardımınından faydalanamayacak.

Yasayla yürürlükten kaldırılan Siyasi Partiler Kanunu’nun geçici 16. maddesi şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 10 veya daha fazla milletvekili bulunup da devlet yardımı alamayan ve seçimlere girme hakkını elde edecek şekilde teşkilatlanmasını tamamlamış siyasi partilere, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, Siyasi Partiler Kanunu’nun ’Ek Madde 1’ de öngörülen esaslar dairesinde en az devlet yardımı alan siyasi partiye yapılan yardım kadar devlet yardımı yapılır. Bu partilerin 10’dan az olmakla birlikte en az 3 veya daha fazla milletvekiline sahip olmaları halinde kendilerine en az devlet yardımı alan siyasi partiye yapılan yardımın 1/4’ü tutarında devlet yardımı yapılır.”


AA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2005 Çarşamba 17:06:28
Güncelleme :20 Nisan 2005 Çarşamba 17:08:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?