19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Anayasa Mahkemesi 46 yaşında

Anayasa Mahkemesi, 46. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 

Türk yargı sistemindeki yerini 25 Nisan 1962'de alan Anayasa Mahkemesi, siyasi parti kapatma davalarından iptal davalarına, Yüce Divan yargılamalarına kadar pek çok önemli karara imza attı.

Yüksek Mahkeme, kuruluşundan bugüne kadar Yüce Divan sıfatıyla 1 başbakan ve 15 bakan yargıladı. Yüksek Mahkeme, kurulduğundan bu yana 24 siyasi partiyi kapattı, 17 parti hakkında açılan kapatma davasını ise reddetti.

Anayasa Mahkemesi, halen devam eden AK Parti ve DTP'nin kapatılması istemiyle açılan davaların yanı sıra üniversitelerde türban serbestliği getiren anayasa değişikliğinin iptal istemini de karara bağlayacak.

Sünuhi Arsan, Anayasa Mahkemesinin kurulduğu 1962'den 1964'e kadar ilk başkan olarak görev yaptı.

Anayasa Mahkemesinin ilk kadın başkanı seçilen Tülay Tuğcu görevine 2005'de başladı. Tuğcu, yaş haddinden 12 Haziran 2007'de emekliye ayrıldıktan sonra Başkanlığa, Başkanvekilliği görevini yürüten Haşim Kılıç seçildi.

11 asıl, 4 yedek üyeden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti, Yüce Divan sıfatıyla 15 bakan ve 1 başbakan yargıladı.

Anayasa Mahkemesi kurulmadan önce, TBMM'de oluşturulan Yüce Divan'a (Divanı Ali) ilk sevk kararı 26 Ocak 1928'de alındı. Anayasa Mahkemesinin kurulmasının ardından ise Yüce Divan olarak görev yapan Yüksek Mahkeme heyetinde ilk yargılanan bakan, eski Ticaret Bakanı Mehmet Baydur oldu. "Arpa Davası" nedeniyle 1964 yılında yargılanan Baydur, beraat etti.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi. Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner, "Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları" iddiasıyla Yüce Divana sevk edildi.

Yüksek Mahkemenin 46. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Başkan Haşim Kılıç'ın başkanlığında 24 Nisan Perşembe günü Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Kuruluş yıl dönümü dolayısıyla 25 Nisan Cuma günü "Yeni Anayasa Arayışları ve Yargının Konumu" konulu bilimsel toplantı düzenlenecek.

Etkinlikler kapsamında aynı gün akşam Sheraton Oteli'nde resepsiyon verilecek.

aa
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 12:19:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?