20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Anıtkabir'de soğuk rüzgarlar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bugün tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor.

Başkentteki törenlerde devletin zirvesi bir araya geldi. Dün birbirlerine çok sert çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,
yanyana "gergin" görüntüler verdi.

Siyasilerin aksine çocuklar ise, ellerinde Türk bayrakları ve çiçeklerle, kendilerine bayram armağan eden Atatürk'ün kabrini ziyaret etti.

Anıtkabir, bu bayramda da kucaktaki bebekten dedelere ve ninelere kadar her yaştan insanların akınına sahne oldu.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden çocuklarıyla gelen vatandaşlar, Atatürk'ün mozolesi önünden "saygı geçişi" yaptı. Birçok yetişkin bu sırada dualar okurken, çocuklar da ellerindeki çiçekleri mozoleye koydu.

Biberonla Anıtkabir'de...

Mersin Kargıpınarı'dan gelen Berkcan Çiller isimli, "yarbay" rütbeli asker kıyafeti giydirilmiş 2 yaşındaki çocuk, törenler boyunca sevimli hareketleriyle Anıtkabir'de ilgi odağı oldu.

Elindeki biberonla Anıtkabir'e gelen Berkcan, gazetecilerin kendisine gösterdiği yoğun ilgiye başındaki şapkayı sık sık havaya atarak karşılık verdi.

ANKARA

Meclis'teki tören:
TBMM Başkanı Köksal Toptan, 23 Nisan ile TBMM'nin açılışının 88'inci yıldönümü dolayısıyla TBMM'deki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene, Devlet Bakanı ve başbakan yardımcıları Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TBMM başkanvekilleri Nevzat Pakdil ve Eyyüp Cenap Gülpınar, TBMM Başkanlık Divanı'nın bazı üyeleri, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, siyasi partilerin grup başkanvekilleri, milletvekilleri ve Meclis bürokratları katıldı.


Anıtkabir'deki tören:
TBMM Başkanı Köksal Toptan ve beraberindeki devlet protokolü, Anıtkabir'i ziyaret etti.

Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anamuhalefet partisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP TBMM Grup Başkanı Ahmet Türk, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve çok sayıda milletvekili katıldı.

Toptan, Atatürk'ün mozolesine koydu; saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Toptan, daha sonra Misak-i Milli Kulesi'ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Heyetin Misak-ı Milli Kulesi'ne geçişi sırasında, CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Anıtkabir'in merdivenlerinden düştü. Serter, yanındaki milletvekillerinin yardımıyla ayağa kalktı.

Bu sabah, 81 ilden ve Ankara'daki okullardan gelen öğrenciler de, Atatürk'ün mozolesi önünden saygı geçişi yaptı. Öğrenciler, ellerindeki çiçekleri ve bayrakları mozoleye bıraktı.

Birinci Büyük Millet Meclisi'nde tören:
23 Nisan dolasıyısıyla Birinci Büyük Millet Meclisi'nde de tören düzenlendi. Törende Birinci Meclis üyesi Sinop Mebusu Şerif Bey'in konuşması da seslendirildi.

Burada bir konuşma yapan TBMM Başkanı Toptan, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşu hakkında bilgi verdi.

Milletvekillerinin oturdukları tahta sıraların okullardan, salonun aydınlatılması için kullanılan bir çift gaz lambasının çevredeki kahvehanelerden getirildiğini anlatan Toptan, milli mücadelenin merkezi olan binanın çatısının bile halktan toplanan ve birbirinden farklı kiremitlerle tamamlanabildiğini ifade etti.

Toptan, "Meclisimiz, işte bu şartlar altında milletimiz için yeni bir başlangıcı ifade eden bu tarihi günde, 127 milletvekilinin katılımıyla, büyük sevinç, coşku ve heyecanla açılmıştır" dedi.

Toptan, "O günlerde milletimizi bağımsızlığa kavuşturma başarısını göstermiş olan meclisimizin bugün de çözemeyeceği hiçbir sorun yoktur. Yeter ki bizler de ülkemizin sorunlarını çözmek için tıpkı Gazi Meclisimizi oluşturan milletvekilleri gibi kenetlenelim ve dayanışma ruhu içerisinde hareket edelim" diye konuştu.

Törenin ardından Birinci Büyük Millet Meclisi Özel Defteri'ni imzalayan Toptan ile diğer TBMM üyeleri, Ankara Kulübü seğmenlerinin gösterilerini izledi.

Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları, bazı bakanlar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM başkanvekilleri Nevzat Pakdil ve Eyyüp Cenap Gülpınar, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve TBMM üyeleri katıldı.

İSTANBUL


23 Nisan kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda da tören düzenlendi. Törende, İstanbul Valisi Muammer Güler ile diğer kurum ve kuruluşlar tarafından anıta çelenk konuldu, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Güler, daha sonra anıt özel defterini yazarak imzaladı.

Törene, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile askeri ve mülki erkan katıldı.

Stadyumlardaki törenler

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda ve İstanbul Ali Sami Yen Stadı'nda öğrenciler gösteriler sergiliyor.

Masal kahramanları korteji düzenlenecek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenleniyor.

Belediyenin oluşturacağı kortejin yürüyüşü Altınpark'ta başlayarak Kızılay'da sona erecek. Masal ve çizgi film kahramanlarının canlandırılacağı kortejin vatandaşlar tarafından izlenebilmesi için Sıhhiye ve Opera arasına tribünler yerleştirilecek.

Kortejin son bulacağı Kızılay Meydanı'nda akşam Sibel Can ve Ferhat Göçer konser verecekler. Meydanda ses ve ışık gösterileri de gerçekleştirilecek.

TSK afiş hazırlattı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına Türk Silahlı Kuvvetleri ise hazırladığı afişlerle katıldı. Afişler Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer aldı.

İlk afişte Türk bayrağı zemini üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası ulusal egemenliktir" sözüne yer verildi.

İkinci afişte, "Mutlu ve barış dolu bir dünya için el ele.. Tüm dünya çocuklarının çocuk bayramı kutlu olsun " yazısının yanında camdan bir dünya küresi ve üzerinde farklı ırklardan çocukların elleri yer aldı.

Son afişte Atatürk'ü, birinci Meclis kürsüsünde konuşma yaparken gösteren bir fotoğrafın altına "Çağdaş ve aydınlık Türkiye'nin çocukları, ulusal egemenlik ve çocuk bayramınız kutlu olsun" mesajı yazıldı.

Trafiğe kapalı yollar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları dolayısıyla Anıtkabir bugün saat 13.00'den bugün saat 10.00'a kadar tören hazırlıkları ve güvenlik önlemleri nedeniyle vatandaşların ziyaretine kapalı olacak.

Anıtkabir'deki tören dolayısıyla bugün saat 07.30'dan itibaren Gençlik caddesinin Tandoğan kavşağından geliş istikametinin sağ şeridi ile Akdeniz caddesinin Gençlik caddesine gidiş istikametinin sağ şeridi tören sonuna kadar trafiğe kapalı olacak.

Birinci Meclis'teki tören için saat 09.30'dan itibaren Cumhuriyet bulvarındaki Baruthane Kavşağı-Ulus kavşağı arasındaki yol trafiğe kapatılacak.

Ayrıca saat 13.00'te de Wolkswagen Bayram Korteji için Atatürk Kültür Merkezi alanında başlayıp Ulaştırma kavşağı, Kazım Karabekir kavşağı, Baruthane kavşağı, Ulus, Opera, Sıhhiye, Kızılay, GMK Bulvarı, Maltepe ve Tandoğan'dan Anıtkabir'e kadarki güzergah geçici olarak kapatılacak.

Kutlamalar kapsamında saat 18.00'de Altınpark'tan başlayarak İrfan Baştuğ caddesi, Çankırı caddesi, Ulus, Atatürk bulvarı, Kızılay meydanı, Akay kavşağı, İnönü bulvarı, Konya devlet yolu, AKM'den geçerek Turgut Özal bulvarında son bulacak "Sevgi Seli Korteji'nin geçiş güzergahı da trafiğe kapalı olacak.

Saat 19.00'da Kızılay Meydanı'nında verilecek konser için ise saat 16.00'dan itibaren Atatürk bulvarı-Meşrutiyet caddesi girişinden, Sıhhiye'den Kızılay yönüne geliş istikametinin Sıhhiye kavşağından, GMK bulvarı Özveren sokaktan ve Ziya Gökalp caddesi Kızılay'a geliş istikametinde Mithat Paşa köprüsü altından itibaren trafiğe kapatılacak.

CNN
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 12:28:34
Güncelleme :23 Nisan 2008 Çarşamba 12:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?