18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ankara, ABD’den Osman Öcalan’ı istedi

Türkiye, Ankara’yı ziyaret eden ABD’nin Irak’taki birliklerinin komutanı Orgeneral Abizaid’e bir liste verdi. Listenin en başında Osman Öcalan bulunuyor.
Ankara dünkü görüşmede taraflara terör örgütü PKK unsurlarının bölgeden temizlenmesine ilişkin taleplerin yer aldığı bir liste verdi.
Türkiye’nin talepleri arasında, kırmızı ve mavi bültenlerle aranan Osman Öcalan gibi terör örgütü mensuplarının iadesi konusu da yer alıyor.
Irak ile Türkiye arasında 1989 yılında imzalanan ve 1995 yılında yürürlüğe giren bir Adli Yardımlaşma Anlaşması bulunuyor. Irak heyeti, dünkü toplantıda bu anlaşmanın hala geçerli olduğunu ifade etti.

PKK SEÇİMLERE SOKULMASIN

Bu arada, Ankara, ABD ve Irak arasında Irak’taki terör örgütü unsurlarının temizlenmesine yönelik yapılan üçlü güvenlik toplantılarına Irak seçimlerinden sonra da devam edilecek.
Ankara’yı Irak’taki güvenlik kaygıları çerçevesinde endişelendiren konulardan birini de terör örgütü PKK bağlantılı iki partinin 30 Ocak’taki Irak seçimlerine katılabilmesi oluşturuyor.
Üç taraf arasında dün yapılan toplantıda bu konuya ilişkin rahatsızlığını ileten Türk tarafı, Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi ve Irak Demokratik Yeniden Yapılanma Partisi adındaki iki partinin seçimlere katılmasının engellenmesini talep etti.
Seçim listesinde yer alan bu iki parti hakkında, Ankara’nın talebi üzerine inceleme başlatıldı. Terör örgütü PKK’nın Irak’taki yeni süreçte siyasallaşmaya çalıştığına dikkati çeken kaynaklar, dünkü görüşmeye katılan Amerikalı ve Iraklı yetkililerin bu iki partinin listeden çıkarılması konusunu araştırmakta olan Irak Bağımsız Seçim Komisyonu’nu ikna etmeye çalışacaklarını söylediklerini kaydettiler.
MİLLİYET
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 13:15:50
Güncelleme :12 Ocak 2005 Çarşamba 13:17:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?