24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ankara: Irak seçiminde usülsüzlük yapıldı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, “Irak’taki seçimlerde bazı usulsüzlüklerin yapıldığının bir gerçek olduğunu” belirterek, bu usulsüzlüklere itirazların demokratik mekanizmalar çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi.

Tan, Kerkük’teki gelişmeler karşısında “Irak’ın en yakın komşusu olarak, oradaki yangının bütün sıcaklığını biz hissediyoruz, elbette ilgilenmek hakkımız. Bunun içişlerine karışmakla en ufak alakası yok” ifadesini kullandı.

Tan, haftalık basın toplantısında, Irak seçimlerine ilişkin bir soru üzerine, bu tür itirazların bizzat muhatapları tarafından yapılmasının doğru bir usul olduğunu kaydetti.

Iraklı Hıristiyanların, oy kullanmalarının engellendiği gerekçesiyle geçen pazar Stockholm’deki seçimlere itiraz ettiklerine işaret eden Tan, Türkmenler, Araplar, Asuri ve Keldanilerin itirazlarını yaptıklarını bildiklerini ve bu itirazların, bağımsız seçim komisyonu tarafından değerlendirileceğini ifade etti.

Tan ayrıca, bazı kesimler ile oluşumların seçimlere arzulanan düzeyde katılamamış olmasının üzüntü verici olduğunu belirterek, “Biz bu durumu, süratle ve adil bir şekilde telafi edilmesi gereken bir husus olarak nitelendiriyoruz. Bunun, telafisi için gerekenlerin yapılması bakımından telkin ve tavsiyelerde bulunuyoruz” diye konuştu.

ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

Seçim sonuçlarının gelecek hafta açıklanmasının beklendiğini kaydeden Tan, “Sonuçların kurucu Meclis’te gerçek temsil oranlarını yansıtmayacağını düşündüklerini ve bu açıdan, gelecek dönemde Iraklıların demokrasiyi uygun şekilde işletebilmeleri için birtakım önlemler alınmasının gerekeceğinin anlaşılmakta olduğunu” söyledi. Tan, “Önemli olan Irak halkına ve uluslararası camiaya usulsüzlüklerle netice alınamayacağının kanıtlanmasıdır. Bunun, Irak’ın geleceği açısından büyük önemi haiz olduğunu düşünmekteyiz” ifadesine yer verdi.

Irak’taki seçimleri yakından takip ettiklerini kaydeden Tan, Dışişleri Bakanlığı’nın 31 Ocak’taki açıklamasında belirtilen hususları tekrarlayarak, “Güvenlik ve diğer alanlarda devam eden sorunlara, ayrıca bazı bölgelerde katılımın arzu edilen düzeyin gerisinde kalmasına ve tüm zorluklara karşın Irak’ta seçimlerin gerçekleşebilmiş olması, Irak halkının, ülkenin birlik ve bütünlük içerisinde barış ve istikrara ilerlemesinden yana olan iradesini bir kez daha teyit etmiştir. Bunu, Irak’ın demokratik bir rejim tesisi yönünde atmış olduğu bir adım olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

KERKÜK’TE GELİŞMELER

Türkiye’nin, Kerkük’teki gelişmeler karşısında tepkisinin ne olacağına ilişkin bir soru üzerine de Tan, bu konuda yapılacak ilk işin, seçimlerin sonucunu beklemek olduğunu, ondan sonra, atılacak adımların, verilecek tepkilerin değerlendirileceğini, şimdiden bir şey söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Sözcü Tan, bir başka soruya verdiği yanıtta da, “Irak’ın en yakın komşusu olarak, oradaki yangının bütün sıcaklığını biz hissediyoruz, elbette ilgilenmek hakkımız. Bunun içişlerine karışmakla en ufak alakası yok” ifadesini kullandı.

Tan, bir başka soru üzerine, ABD’nin İncirlik’te bir nakliye merkezi kurulması konusunda bir talebi bulunduğunu, bu talebin değerlendirildiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, Kıbrıs konusuna ilişkin olarak da Türkiye’nin, Ankara Anlaşması’na ilişkin uyum protokolünü imzalayacağını, ancak hukuki ve teknik boyuttaki değerlendirmelerin sürdüğünü belirtti.
AA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 18:15:49
Güncelleme :9 Şubat 2005 Çarşamba 18:18:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?