19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Ankara: Kerkük'te oldu bittiye izin yok

Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye’nin Irak`ın petrol rezervlerinin önemli bir bölümünün üzerinde oturan Kerkük`ün statüsünün oldu bittilerle değiştirilmesine seyirci kalamayacağını söyledi.

Hafta başında Ankara`ya gelen Irak Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesut Barzani ile yapılan temaslarda Türkiye`nin Kerkük`ün nasıl bir statüye sahip olması gerektiği ile ilgili beklenti ve görüşleri anlatılmıştı.

Tan, haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, Türkiye`nin Kerkük`e ilişkin yaklaşımını şöyle anlattı: ``Kerkük`ün nihai statüsünün bütün beklentileri yansıtacak ve aynı zamanda Irak`ın herkesin arzu ettiği gibi kendisiyle, komşuları ile ve uluslararası camia ile barışık, huzur, refah ve istikrar içinde örnek bir ülke hüviyeti kazanmasına temel oluşturacak maiyette olması gerekir. Türkiye, Kerkük`ün statüsünü oldu bittilerle değiştirilmesine seyirci kalamaz.`` ``Ortada gayet açık tarihi gerçekler var`` diyen Tan, çeşitli etnik grupların yaşadığı Kerkük`ün demografik yapısının değiştirilmemesine dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yaptı ve hem Irak`ın içinde, hem komşularında, hem de uluslararası camiada Kerkük`teki etnik yapı dağılımına ilişkin hassasiyetler bulunduğuna dikkat çekti.

Kuzey Iraklı Kürt liderlerin ``Kürdistan`ın kalbi`` olarak tanımladığı Kerkük`te Irak`ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde yerinden edilen Kürtlerin yoğun bir biçimde şehre geri dönüşüne ilişkin olarak Ankara`ya yansıyan haberler rahatsızlık yaratıyor. Ankara, yerlerinden edilen Türkmenlerin de şehrin etnik yapısı içinde önemli rol oynaması gerektiği görüşünde.

Halen yürürlükte olan Irak geçici anayasasında Kerkük`ün nihai statüsünün ilerde belirleneceği ifadesine atıfta bulunan Tan, gelecek yıl hazırlanması öngörülen geçici anayasa çerçevesinde Kerkük`ün tanımlanması ile statünün ne olacağı tartışmalarının da sona ereceğini belirtti.

Irak için, ABD önderliğindeki koalisyon güçleri ile halen görevdeki geçici Irak yönetiminin üzerinde anlaştığı takvime göre gelecek yıl Ocak ayı başında yapılacak seçimler sonucu oluşacak geçici parlamento geçici anayasayı hazırlayıp halk oyuna sunacak. Ancak mevcut güvenlik sorunları ve istikrarsızlık bu takvimin işleyişi konusunda kaygı yaratıyor.
ANKARA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2004 Çarşamba 15:12:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?